Το πρωινό και τα οφέλη του

Η σημασία που έχει το πρωινό  στη διατροφή προέρχεται από μελέτες που δείχνουν ότι ότι τα άτομα που δεν παραλείπουν αυτό το γεύμα της ημέρας ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής. Έτσι το πρωινό φαίνεται να προδιαθέτει και να βάζει τις ρίζες για γενικότερα καλή διατροφή. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 30.000 άνδρες, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», έδειξε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό γεύμα διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 (ακόμα και αν είχαν κανονικό βάρος) σε σχέση με όσους έτρωγαν πρωινό.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics» στις 7 Iουνίου 2012 από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, σε 174 παχύσαρκα παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-16 ετών έδειξε ότι η υψηλή συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος συνδεόταν αρνητικά με τα επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων και LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το λίπος του σώματος και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Επίσης, μελέτη σε 700 παιδιά 10-12 ετών, η οποία έγινε από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Χαροκόπειο και Πάτρας και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Pediatric Obesity», έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιρναν καθημερινά πρωινό είχαν δυο φορές λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.

Τι λένε τα δεδομένα για τα παιδιά

Ένα από τα πιο δυσοίωνα εγχώρια στατιστικά δεδομένα στον χώρο της διατροφής αναφέρεται στο ποσοστό των παιδιών που δεν παίρνουν πρόγευμα πριν φύγουν για το σχολείο, γεγονός άμεσα συνυφασμένο με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στη σύνθεση του παιδικού πρωινού ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να διδάξουν από νωρίς τις σωστές διαιτητικές αρχές για το πρωινό και να τονίσουν στα παιδιά τους πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν χρόνο στο πρωινό τους γεύμα και όχι με διάφορα προσχήματα να το παραλείπουν.

Από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία φαίνεται πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους αποφεύγουν ή τουλάχιστον είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν προσφέρει και τις υγιεινότερες εναλλακτικές σίτισης.

Πόσο συνδέονται πρωινό και διανοητική απόδοση;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αρκανσο στις ΗΠΑ, θέλοντας να διαπιστώσουν την επίδραση που έχει το πρωινό γεύμα σε σύνθετες διανοητικές λειτουργίες, χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε παιδιά 8-11 ετών που έλυναν αριθμητικά προβλήματα, ενώ άλλα είχαν πάρει πρωινό και άλλα όχι.

Βρήκαν – και θα δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση «Physiology and Behavior» στις 25 Ιουνίου – ότι η διανοητική απόδοση ήταν βελτιωμένη στα παιδιά που είχαν πάρει πρωινό, ενώ τα δεύτερα χρειάζονταν μεγαλύτερη διανοητική προσπάθεια για μαθηματική σκέψη.

Και μια άλλη μελέτη σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας, η οποία εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βερόνας στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Nutrition», έδειξε ότι η προσοχή και η οπτική μνήμη είναι μειωμένες στα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα.

Μια μελέτη, τέλος, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία, που έγινε σε 800 νοσηλεύτριες και δημοσιεύθηκε το 2011 στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «Nutrients», έδειξε ότι η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος (με ποικιλία τροφών, κατά 62% δημητριακά) συνδεόταν με λιγότερο στρες, λιγότερα διανοητικά σφάλματα και λιγότερα ατυχήματα κατά την εργασία.

Αντιθέτως, τα σνακ αργότερα στη δουλειά (τσιπς, σοκολάτες και μπισκότα) συσχετιζόταν με υψηλότερο στρες και περισσότερα διανοητικά σφάλματα και ατυχήματα.

Τα 10+1 οφέλη του καλού πρωινού

1. Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

2. Βοηθά στη ρύθμιση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

3. Αυξάνει τις πιθανότητες υγιεινής διατροφής μέσα στην ημέρα

4. Ελαττώνει την όρεξη για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας

5 Βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας

6. Μειώνει το στρες

7. Αυξάνει την πνευματική απόδοση

8. Βελτιώνει την οπτική μνήμη και τη συγκέντρωση

9. Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου, της ινσουλίνης και των λιποπρωτεϊνών στο αίμα και προλαμβάνει την υπνηλία

10. Σας συγκρατεί από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων από κυλικεία και περίπτερα τις ώρες που λείπετε από το σπίτι

11. Παρέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες

Δείτε επίσης