Επικίνδυνα τα σπρέι μαυρίσματος

Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες και σε ό,τι αφορά το τεχνητό μαύρισμα που γίνεται με ψεκασμό (spray μαυρίσματος). Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι τα συστατικά των spray που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν μπρούτζινο χρώμα στο σώμα μπορούν να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, προκαλώντας πιθανώς υπογονιμότητα, γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, ακόμη και καρκίνο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το «κοκτέιλ» των χημικών που περιέχονται στα spray μαυρίσματος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό – ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι πιθανό να λειτουργούν ως ορμονικοί διαταράκτες και να παρεμβαίνουν στη σωστή ανάπτυξη των εμβρύων.

Διϋδροξυακετόνη, φορμαλδεΰδη και νιτροζαμίνες

Το κύριο δραστικό συστατικό στα spray μαυρίσματος είναι η διϋδροξυακετόνη η οποία χαρίζει στο δέρμα το μαύρο χρώμα. Με δεδομένο ότι αυτά τα spray ψεκάζονται σε ολόκληρο το σώμα και συχνά εισπνέονται, η ουσία μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε βλάβες στο DNA, ακόμη και σε καρκινογενέσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μεταξύ των συστατικών των spray που χρησιμοποιούνται για το μαύρισμα περιλαμβάνονται επίσης καρκινογόνες ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και οι νιτροζαμίνες καθώς και άλλα τοξικά χημικά τα οποία «πιθανώς να αποτελούν έναν από τους παράγοντες πίσω από τη σημαντική αύξηση των καρκίνων, των περιπτώσεων διαβήτη, παχυσαρκίας και υπογονιμότητας» αναφέρει η Τζάκλιν ΜακΓκλέιντ, εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Δείτε επίσης