“Ανάσες” τέχνης στη Σύγχρονη Πινακοθήκη των Γόννων

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ένας ακόμη χώρος πολιτισμού παίρνει “σάρκα και οστά” προσφέροντας “ανάσες” Τέχνης στους κατοίκους μίας μικρής κωμόπολης των Τεμπών και των γύρω περιοχών. Ο λόγος για τη Σύγχρονη Πινακοθήκη των Γόννων, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών.

Η δημιουργία της Πινακοθήκης κατέστη δυνατή χάρη στη δωρεά έργων από τον ομότιμο καθηγητή της Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζήση Παπαδημητρίου και τη σύζυγό του Κριστιάνε.

Η συλλογή άρχισε να δημιουργείται από το ζεύγος Παπαδημητρίου το 1990, οπότε και εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση στο πατρικό τους σπίτι, στο χωριό.

Ο επισκέπτης της Πινακοθήκης έχει τη δυνατότητα να πάρει μία “γεύση” από ένα σύνολο 135 έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που τα 22 τελευταία χρόνια πήραν μέρος με έργα τους στις καλοκαιρινές εκθέσεις που με ζήλο και αγάπη οργάνωναν και συνεχίζουν να οργανώνουν στο πατρικό τους σπίτι στους Γόννους το ζεύγος  Παπαδημητρίου.

Η Πινακοθήκη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας και στις πέντε αίθουσές της η κατανομή των πινάκων γίνεται σε θεματικές ενότητες (έργα Mail-Art, ξένοι ζωγράφοι, θέματα από την αρχαιότητα, θέματα ερωτικά, κ.ά.).

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Δημήτρης Γουγουλιάς, στενός φίλος του ζεύγους, η Πινακοθήκη αποτελείται από πέντε αίθουσες όπου σε θεματικές ενότητες εκτίθενται  έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κυρίως ζωγράφων αλλά και γλυπτών.

Σε μία από τις αίθουσες  εκτίθενται 66 έργα ζωγράφων από 22 χώρες (Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, κ.λπ.) τα οποία αποτελούν και τη θεματική ενότητα της Mail-Art που οργάνωσε το ζεύγος Παπαδημητρίου, με θέμα «Προμηθέας – Φωτιά – Άνθρωπος».

Μια άλλη ενότητα είναι η αίθουσα με πίνακες που αφορούν θέματα από την αρχαιότητα και θέματα ερωτικά, στην οποία υπάρχει και η τοιχογραφία, δωρεά προς την Πινακοθήκη του Κ. Παπαργύρη και έχει ως θέμα την «Αρκαδία».

Επίσης, σε ξεχωριστή αίθουσα θα εκτίθενται έργα ξένων ζωγράφων, όπως των Γερμανών Μάρκους Άμπς και Τζώνη Σουλτς, του Ιταλού Μ. Ρόσσι και του Μάρνη Γέρα από τον Άγιο Δομίνικο.

Στη μεγάλη αίθουσα εκτίθενται έργα Ελλήνων ζωγράφων, ενώ στο κέντρο της αίθουσας αυτής, σε ένα μεγάλο τραπέζι, μπορεί ο επισκέπτης να δει έντυπα  και Λευκώματα Τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με θέματα από ζωγραφική τη φωτογραφία, τη γλυπτική κ.ά.

Σε εμφανές σημείο της Πινακοθήκης είναι αναρτημένη, στα ελληνικά και αγγλικά, η ιστορία της Πινακοθήκης, ενώ στην είσοδο του νεοκλασικού κτιρίου μία ταμπέλα αναγράφει: «Συλλογή Ζήση και Κριστάνας Παπαδημητρίου».

Στα εγκαίνια της Πινακοθήκης, πριν από μερικές εβδομάδες, ο κ. Παπαδημητρίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της συζύγου του και την αγάπη της για την Ελλάδα, χάρη στην οποία, όπως τόνισε, κατέστη δυνατή η δημιουργία της Πινακιθήκης.

“Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε η ομοψυχία η συλλογικότητα και ο σωστός πατριωτισμός είναι εκείνος που θα μας βγάλει από την κρίση» ανέφερε- μεταξύ άλλων- ο κ. Παπαδημητρίου και κάλεσε όλους να “αγκαλιάσουν” την τέχνη και τον πολιτισμό γιατί αυτά, όπως είπε, είναι που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή Γοννιωτών και ξένων επισκεπτών έγιναν τον περασμένο μήνα και τα εγκαίνια της 22ης έκθεσης ζωγραφικής στο σπίτι του ζεύγους Παπαδημητρίου στους Γόννους.

Φέτος εκθέτουν  δείγματα της δουλειάς τους δύο Έλληνες και δύο Γερμανοί καλλιτέχνες. Πρόκειται για τους Χάρη Χριστοδουλίδη, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση με υδατογραφίες και Κωνσταντίνα Χριστοδουλίδη, που εκθέτει έργα τοίχου ταπιτσερί. Στην έκθεση μετέχουν επίσης και δύο Γερμανοί καλλιτέχνες, οι Μάρκος Άμπτς και ο Τζώνυ Σουλτς, με ψηφιακή παραγωγή αλληγορικών εικόνων.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης