Το πρόγραμμα της «Λυκόφως» για το 2012-2013

H καλλιτενική εταιρία «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου ανακοίνωσε το πρόγραμμά της στο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» (Τουρναβίτου 7) για την περίοδο 2012-2013.

Μετά την περυσινή ανταπόκριση και αποδοχή κοινού και κριτικών, η παράσταση «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ θα παρουσιαστεί ξανά στην Αθήνα, από 13 Οκτωβρίου και για έναν μήνα. Σε θεατρική διασκευή Ευαγγελίας Ανδριτσάνου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση το έργο εστιάζει σε δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα σε κρίση μέσης ηλικίας. Επί σκηνής ξετυλίγεται η ανθρώπινη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος. Η παράσταση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, από 19 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου.

Το βιτριολικά χιουμοριστικό σπονδυλωτό έργο του Ντάριο Φο «Mistero Buffo» θα είναι η πρώτη δουλειά της νεοσύστατης ομάδας Επτάρχεια του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου. Στο έργο ο Ντάριο Φο μεταγράφει τις εμβόλιμες κωμικές σκηνές των μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων στα κείμενα που του χάρισαν το βραβείο Νόμπελ, όπου το θείο και το ανθρώπινο δράμα ξαναδιαβάζονται με κωμικοτραγικό τρόπο και με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και καυστική αντιεξουσιαστική σάτιρα. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Άννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης και Γιώργος Χρυσοστόμου. Παραστάσεις από 12 Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται το θεατρικό έργο του Άλμπερτ Οστερμάγιερ που βασίζεται στην πολυβραβευμένη αριστουργηματική γερμανική ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ «Οι Ζωές των Άλλων». Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, που είχε σκηνοθετήσει για λογαριασμό της «Λυκόφως» και το Festen (Οικογενειακή Γιορτή) με μεγάλη επιτυχία το 2006. Πρόκειται για την ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της ηθοποιού-συντρόφου του Κρίστα-Mαρία Σίλαντ, που παρακολουθούνται από τον κατάσκοπο της Στάζι Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χεμπφ. Όταν ο κατάσκοπος ως απρόσκλητος «επισκέπτης» και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο. Η μετάφραση είναι της Έρις Κύργια, τα σκηνικά της Κικής Πίττα. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Άννα Μάσχα, Μανώλης Μαυροματάκης, Φάνης Μουρατίδης, Κώστας Μπερικόπουλος και Γιώργος Συμεωνίδης. Παραστάσεις από 30 Νοεμβρίου.

Η μουσικός και performer Violet Louise παρουσιάζει από την 1η Δεκεμβρίου την παράσταση «Γράμματα στα Κοριτσάκια». Πρόκειται για μια music performance για τη σκοτεινή πλευρά της δημιουργίας, βασισμένη στις μυστικές επιστολές του Lewis Carroll, συγγραφέα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», σε ανήλικα κορίτσια.

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η εφηβική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (teen spirit) του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Διονύση Καψάλη και σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου, ιδωμένη με τη ματιά των εφήβων, ροκ, νεανική, σύγχρονη με όπλο τη σπουδαία γλώσσα του μεγαλύτερου των κλασικών και τη διαχρονική θεματική του. Στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ο Σαίξπηρ αιχμαλωτίζει τον απόλυτο έρωτα πάνω στη γέννησή του, πριν την άμβλυνση που προκαλεί η πάροδος του χρόνου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Μαυράκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Παναγόπουλος.

Δείτε επίσης