Ισχυρό αντηλιακό η… φράουλα

Σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες, η φράουλα αποτελεί «ασπίδα» για τα εγκαύματα που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Οι ερευνητές  καλλιέργησαν ανθρώπινα δερματικά κυττάρα και στη συνέχεια τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 mg/ml. Τα δείγματα, στην πορεία, εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία αντίστοιχη με εκείνη που θα δεχόταν ένας λουόμενος επί 90 λεπτά μεσημεριανής ηλιοθεραπείας στη Γαλλική Ριβιέρα.

To πείραμα έδειξε ότι σε συμπύκνωση 0,5 mg/ml το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

«Μέσα από τη μελέτη μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση του εκχυλίσματος φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μαουρίτσιο Μπατίνο.

«Η δράση αυτή είναι μείζονος σημασίας καθώς χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος» υπογραμμίζει ο δρ Μπατίνο.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry», τα ενδιαφέροντα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αντηλιακής κρέμας από φράουλες.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης