Τι είναι η λαβυρινθίτιδα

Η λαβυρινθίτιδα (labyrinthitis) είναι φλεγμονή του λαβύρινθου (εσωτερικό του αυτιού) και συμβαίνει ως επιπλοκή μόλυνσης προκαλώντας δυσάρεστα αισθήματα ιλίγγων και ναυτίας. Συστήνεται κατάκλιση και αποφυγή κινήσεων του κεφαλιού για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα και κυρίως ο ίλιγγος. Ο λαβύρινθος είναι μια κοιλότητα του εσωτερικού του αυτιού που είναι γεμάτη με υγρό και ελέγχει την ισορροπία του σώματος και την ακοή. Η λαβυρινθίτιδα μπορεί να προκληθεί είτε από κάποιο βακτήριο είτε από κάποιον ιό.

Πως γίνεται η διάγνωση της λαβυρινθίτιδας;

H λαβυρινθίτιδα προκαλεί υπερβολική ζαλάδα κατά την οποία ο ασθενής έχει το αίσθημα ότι το δωμάτιο γυρίζει (ίλιγγος), ναυτία και εμέτους, ακούσια κίνηση των ματιώνκαι μείωση της ακοής στο ένα αυτί. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και σημεία της λαβυρινθίτιδας θα οδηγήσουν το γιατρό στη διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Αν η λαβυρινθίτιδα οφείλεται σε βακτήριο, ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της. Παράλληλα, τόσο στη βακτηριακή όσο και στην ιογενή λαβυρινθίτιδα θα χορηγηθεί κάποιο φάρμακο για τη ναυτία και τους ιλίγγους και κάποιο ηρεμιστικό. Είναι πιθανό να χρειασθεί ανάπαυση στο κρεβάτι για αρκετές ημέρες. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται σε 2-6 μήνες.

Δείτε επίσης