Το vintage γίνεται μόδα και την Ελλάδα

Τελικά ό,τι παλιό μπορεί να μην είναι απλώς παλιό, μπορεί να είναι και vintage, όπως επιτάσσει η μόδα που ξεκίνησε από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια κυριεύει και την ελληνική κουλτούρα. Ο όρος vintage μεταφράζεται ως «κρασί εκλεκτής σοδειάς» και έχει φθάσει σήμερα να χρησιμοποιείται με την έννοια του παλαιωμένου πλην εκλεκτού σχεδόν παντού στην ένδυση, στα αξεσουάρ, στα καλλυντικά, στην μουσική, στα βιβλία και τις φωτογραφίες, στη διακόσμηση… μέχρι και στον τρόπο διασκέδασης.

Έτσι η τελευταία τάση της μόδας είναι το παλιό, το χρησιμοποιημένο, το ξαναφορεμένο. Αυτό που βρήκατε τυχαία στο πίσω μέρος της ντουλάπας σας, ανάμεσα στην πρώτη σας κούκλα, δώρο της νονάς, και στο κεντημένο σεμεδάκι με το μονόγραμμα σας, δημιούργημα της γιαγιάς. Είναι αυτό που το βλέπετε, το μυρίζετε, το φοράτε, το ακούτε ή το διαβάζετε και από μπροστά σας «περνάνε» σκηνές, σαν από ταινία, της δικής σας ζωής και του παρελθόντος που μοιάζει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα του σήμερα, και όμως, επιστρέφει μαχητικά στο παρόν.

Η χρονική τοποθέτηση του vintage είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Vintage είναι οτιδήποτε παραπέμπει στο παρελθόν με νοσταλγικό ή ρομαντικό τρόπο.Vintage θεωρείται το στιλ του ’20, της belle epoque, αλλά vintage είναι και το oldschool του ’80 και όλου του «παλιού καλού καιρού». Ένα χτένισμα ή ένα χρώμα που, έστω και υποσυνείδητα, θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, εμπίπτει επίσης στην ίδια κατηγορία. Ο όρος vintage ωστόσο, σε αντίθεση με τους όρους αντίκα ή ρετρό, υποδηλώνει ταυτοχρόνως και την υψηλή ποιότητα. Πάντως για να θεωρηθεί κάτι vintage και να εκτιμηθεί η αξία του απαιτείται το πέρασμα τουλάχιστον 20 χρόνων, διάστημα αναγκαίο για να «ωριμάσουν» τα στοιχεία που θα αποδώσουν την υστεροφημία του.
Η τάση δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει και τους… προμηθευτές της. Για τους λάτρες της μόδας αποτελεί ένα ατελείωτο κυνήγι θησαυρού και το μέσο διαφυγής από το χιλιοφορεμένο. Για τους οικολόγους είναι μια μορφή ανακύκλωσης καθώς έχει θετική περιβαλλοντολογική επιρροή. Ιδού μερικά από τα πιο vintage μαγαζιά, βιβλιοπωλεία και στέκια της Αθήνας που πρέπει να γνωρίζετε.
«Παλιομοδίτικη» ενδυμασία
Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι συνδέαμε το vintage ρούχο με το βρόμικο και το φθαρμένο. Στην Ελλάδα χρειάστηκε αρκετός καιρός για να «ξετρυπώσουμε» το αυθεντικό και να εκτιμήσουμε την ομορφιά (και την αξία) του. Στις ακόλουθες διευθύνσεις vintage ρούχου στο κέντρο της Αθήνας για όλα τα γούστα και τις ηλικίες οι τιμές μπορεί να ξεκινούν από μόλις 1€ και να φθάνουν ακόμη και μερικές χιλιάδες.

 

Yesterday’s Bread
Μην αφήσετε το όνομα του να σας ξεγελάσει. Το Yesterday’s Bread εγγυάται ό,τι πιο «φρέσκο» στον χώρο του vintage. Θα το βρείτε στα Εξάρχεια και προβλέπεται να φύγετε με γεμάτες σακούλες: μεγάλη ποικιλία και προσιτές τιμές.
Info: Καλλιδρομίου 87-89, Εξάρχεια, 210 8811233

 

Troc
Στο Troc θα εμπνευστείς τις καλύτερες σου εμφανίσεις, και κυρίως, αυτές που δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι θα κάνεις. «Όταν άνοιξε το Troc το 1979, πολύς κόσμος αντέδρασε καθώς το ρετρό ντύσιμο ήταν κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα. Όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο σε όλες τις ηλικίες», λέει η Βασιλική Ζή, ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Με τόσες εναλλακτικές σε ρούχα και αξεσουάρ, βραδινά φορέματα και φανταχτερά καπέλα, τσάντες και κοσμήματα, οι επιλογές είναι πολλές.
Info: Σούτσου 39, Πλ. Μαβίλη, 210 6442520

 

Preloved
Συμφωνούμε, πρόκειται για φορεμένα ρούχα, και μάλιστα όχι της μαμάς ή της γιαγιάς αλλά κάποιας άλλης μαμάς και κάποιας άλλης γιαγιάς. Να συμφωνήσουμε όμως ότι η προηγούμενη κάτοχος είχε πολύ γούστο; Μια επίσκεψη στο Preloved θα σας πείσει! Και επειδή η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Ιωάννας Κίνγκ, κατανοεί τους ενδοιασμούς που υπάρχουν για να φορεθεί το ξαναφορεμένο, διαβεβαιώνει ότι όλα τα ρούχα, εισαγόμενα από το Βερολίνο, περνάνε από κλίβανο και από το πλυντήριό της.
Info: Ασκληπιού 20, Αθήνα 211 705 2680

 

Remember
Από το 1978 που το Remember άνοιξε τις πόρτες του στην Πλάκα, υπήρξε χώρος προσέλευσης μεγάλων ονομάτων της μουσικής σκηνής από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, το μέρος επισκέφθηκαν μέλη των Guns “N” Roses, Thievery Corporation, Vaya Con Dios, Sigur Ros, Iced Earth και Technotronic. Οι ιδιοκτήτες Δημήτρης Τσουανάτος και Γιώργος Βανάκος επιλέγουν πρωτοποριακά ρούχα και καταφέρνουν, 34 χρόνια μετά, να παραμένουν στην κορυφή της νεανικής μόδας.
Info: Ανδριανού 79, Πλάκα, 210 3216402

 

Αμερικανική Αγορά
Όσοι έχουν περισσότερο χρόνο και υπομονή, δεν πρέπει να παραλείψουν μια επίσκεψη στην Αμερικανική Αγορά. Μην φαντάζεστε κάποιο χλιδάτο πολυκατάστημα, με πολλούς ορόφους, φωτισμένους διαδρόμους, προσεχτικά διπλωμένα ρούχα και πέντε πωλήτριες στην διάθεση σας. Πρόκειται για αγορά που εκτείνεται σε δύο ορόφους ενός παλιού κτιρίου επί της οδού Αθηνάς, πίσω από το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής, με χιλιάδες στοιβαγμένα ρούχα για όλα τα γούστα, όλους τους τύπους ντυσίματος, όλες τις ηλικίες, όλα τα μεγέθη, καλή ποιότητα και τιμές για όλους. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για ξεχωριστές αγορές, σας προ(σ)καλούμε σε ένα «κυνήγι θησαυρού».
Info: Αθηνάς 30, 10551, 210 3217876. Λειτουργεί Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρακευή 10:00-19:00

 

Αξεσουάρ κάθε είδους
Στον χώρο της μόδας το αξεσουάρ έχει κυρίαρχο ρόλο. Η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει την διαφορά, που θα βάλει το «κερασάκι στην τούρτα» και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Ακόμα και αν αποφεύγεις το vintage στα ρούχα, τα αξεσουάρ του αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς. Γυαλιά ηλίου, τσάντες όλων των μεγεθών, εντυπωσιακά καπέλα, εσάρπες και κοσμήματα, υπόσχονται να μετατρέψουν την πιο απλή εμφάνιση σε κάτι ξεχωριστό.

 

Μίμης
Για ορισμένους τα γυαλιά ηλίου αποτελούν μέσο προστασίας από τον ήλιο. Για άλλους είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της καλοκαιρινής τους εμφάνισης ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που τους βοηθούν να… «κατασκοπεύουν αθόρυβα». Ολοι αυτοί και κυρίως για εκείνοι που θέλουν να ξεχωρίζουν, στου Μίμη, την «πηγή των γυαλιών», όπως θα διαβάσετε στην, ίσως, πιο κιτς επιγραφή της Αθήνας, θα ικανοποιηθούν. Το εξωτερικό του καταστήματος, απωθητικό. Το εσωτερικό του θα σας μαγνητίσει. Μεγάλη ποικιλία από την δεκαετία του 50′ μέχρι και σήμερα
Info: Κάνιγγος 1 & Γλάδστωνος, πλατεία Κάνιγγος, 210-3832431

 

Παλαιό Οπάλλιο
Το βρήκαμε τυχαία σε μια βόλτα από τα Εξάρχεια προς το Κολωνάκι. Η βιτρίνα, παρότι μικρή, «τραβά» το βλέμμα. Μας υποδέχτηκαν οι κύριοι Νικόλας Αναστασόπουλος και Τάσος Πολάτογλου, ιδιοκτήτες του μαγαζιού με κοινό στοιχείο το μεράκι και την αγάπη για την δουλειά τους. Το Παλαιό Οπάλλιο άνοιξε το 2009 και αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να βρείτε μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα και αντίκες. «Ο προπάππους μου και ο παππούς μου ήταν ρολογάδες. Με το πέρασμα των γενεών, βρήκα και συνέλεξα διαλυμένα κομμάτια τα οποία αποτέλεσαν την βάση πολλών κοσμημάτων. Η δουλειά μας αποδεικνύει πως αντικείμενα των χρόνων μπορούν να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα», μας εξήγησαν. Ο κ. Πολάτογλου θυμάται «πριν από λίγο καιρό το μαγαζί επισκέφθηκε ένας κύριος, ο οποίος βρήκε και αγόρασε ένα ρολόι όμοιο με εκείνο που είχε πετάξει το ’70 από το σπίτι του στην Σύρο». Πρόκειται για δυο ανθρώπους με γούστο που έχουν συλλέξει σπάνια κομμάτια από προσωπικές συλλογές. «Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να βλέπεις ότι «κόβει» το μάτι των νέων και, παρότι μιας άλλης γενιάς, να εκτιμάνε την ομορφιά της αντίκας», λέει ο κ. Αναστασόπουλος.
Info: Πετράκη 30, Σύνταγμα, 210 38 13 858

 

Ήχοι από τα παλιά
Music Haus
Μια μεγάλη συλλογή από βινύλια, κασέτες, στερεοφωνικά και περιοδικά. Η ονομασία του σαν «σπίτι της μουσικής» επισφραγίζεται και από την ύπαρξη πλυντηρίου βινυλίων: ο ιδιοκτήτης τού Music Haus δημιούργησε μηχάνημα που φρεσκάρει τους πολύτιμους δίσκους σας ώστε να τους προστατεύσει από την φθορά του χρόνου.
Info: Ιπποκράτους 107, 6948645880

 

360 Θρι Σίξτι
Όσοι hip-hop φαν, προσέλθετε. Το 360 βρίσκεται στο Γκάζι και στον χώρο του θα βρει κανείς κυκλοφορίες από δεύτερο χέρι, επανεκδόσεις και ό,τι φρέσκο βγαίνει στην αγορά. Το φαινόμενο του βινυλίου αναδύεται ολοένα και περισσότερο στην Αθήνα.
Info: Ελασιδών 29, Γκάζι

 

Ζαχαρίας
Στον Ζαχαρία, κλασικό δισκοπωλείο της Αθήνας, θα βρείτε ότ,ι ψάχνετε από βινύλια, δίσκους 78 στροφών μέχρι σύγχρονα ντίσκς, σπάνιο υλικό και δίσκους που δεν έχουν κυκλοφορήσει καν στην Ελλάδα.
Info: Οδός: Ηφαίστου 20 – Αθήνα, 210 3245035 210 3210055

 

«Ιστορικά» βιβλία
Παλαιοβιβλιοπωλείο «Ερατώ»
Μια βόλτα στο Θησείο οδηγεί και στον παράδεισο του «βιβλιοφάγου», που λειτουργεί από το 1994. Ένας χώρος με μυρωδιές από πολυκαιρισμένο χαρτί και ράφια γεμάτα βιβλία, χάρτες, λατινικούς τόμους, εφημερίδες, περιοδικά και έγγραφα ιστορικής σημασίας. «Το πιο σπάνιο βιβλίο που θα βρείτε στον χώρο είναι Η Νέα Διαθήκη, η απόπειρα που έκανε ο Αλέξανδρος Πάλλης, το 1902 να μεταφράσει τα Ευαγγέλια. Επρόκειτο για μια παράτολμη κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις και κόστισε την ζωή 8 διαδηλωτών το 1902 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας», μας είπε ο κ. Γιώργος Παπαδάτος, ιδιοκτήτης του Παλαιοβιβλιοπωλείου. Στον χώρο διοργανώνονται επίσης βραδιές μουσικής και ποίησης.

Info: Θησείου 9, Μοναστηράκι, 210 3311991

Βιβλιοφιλία
Στα Εξάρχεια η «Βιβλιοφιλία» είναι κλασικό στέκι βιβλιόφιλων. Ο ιδιοκτήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανός, στον οποίο «πέρασε» το κατάστημα ύστερα από τρεις γενεές, συλλέγει σπάνιες εκδόσεις και αφίσες που έχουν περάσει από πολλά χέρια. Στο βιβλιοπωλείο θα βρείτε και την πρώτη έκδοση της Οδύσσειας του Καζαντζάκη, με την υπογραφή του συγγραφέα. Η Βιβλιοφιλία διοργανώνει, επίσης, δημοπρασίες τέσσερις φορές τον χρόνο.

Info: Μαυρομιχάλη 7, 210 3614332, www.booksauction.gr

Τιπούκειτος
Στην Βυζαντινή Περίοδο Τιπούκειτος ήταν το νομικό έργο που αποτελούσε το ευρετήριο για τη συλλογή νόμων «Βασιλικά». Ο Τιπούκειτος στο Μοναστηράκι είναι το βιβλιοπωλείο με παλιές εκδόσεις και μεταχειρισμένα κόμικς σε πολύ χαμηλές τιμές.

Info: Ηφαίστου 20, Μοναστηράκι (εντός στοάς), 2103210298

Διασκέδαση «παλαιού» τύπου
Μπορεί οι εποχές που το φλερτ γινόταν με τα μάτια και ο άντρας επιβαλλόταν να είναι σωστός καβαλιέρος να έχουν περάσει, ωστόσο σε κάποιες γωνιές της Αθήνας το παρελθόν ξαναζωντανεύει…

 

Jazz in Jazz
Ο παράδεισος της τζαζ στην Αθήνα! Εξαιρετικές επιλογές μουσικής σε ένα χώρο γεμάτο βιβλία, κασέτες, cd και φωτογραφίες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Ένα βράδυ στο Jazz in Jazz είναι μια εμπειρία από μονό του. Μήπως ήρθε η ώρα να την ζήσεις και εσύ;

Info: Ανέκρωτους 6, 10675, Κολωνάκι

Wagon Bar

 

Πρωτότυπη ιδέα για να απολαύσετε το ποτό σας σε ένα απόλυτα vintage σκηνικό. Το Wagon Bar της Αμαξοστοιχίας «Το τρένο στο Ρουφ», λειτουργεί και ως φουαγιέ του θεάτρου και η προσεγμένη του διακόσμηση, με το ξύλο να κυριαρχεί στον χώρο, δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα για να απολαύσεις ένα ποτό παρέα με συντελεστές της εκάστοτε θεατρικής παράστασης.
Info: Λ. Κωνσταντινουπόλεως (στο Τρένο στο Ρουφ)
Λειτουργεί από Τετάρτη έως και Κυριακή

 

ΤΖΙΖ
Βρίσκεται στα «Κολον…άρχεια», όπως έχουν βαφτίσει οι ιδιοκτήτες του τα σύνορα Κολωνακίου – Εξαρχείων, λίγα λεπτά από τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο», και αποτελεί αγαπημένο vintage στέκι για καφέ και ποτό. Στον χώρο κυριαρχούν funk, jazz και indie ακούσματα ενώ το ρετρό ντεκόρ δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να απολαύσετε λαχταριστά κοκτέιλ και χορταστικά πιάτα στην μπάρα ή στα κατάλληλα φωτισμένα τραπεζάκια.
Info: Ναυαρίνου 12, Εξάρχεια

 

Lindy Hop Swing
Το lindy hop είναι ο αυθεντικός χορός free-style swing του ’30 και ’40, που ξεκίνησε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και έχει αφροαμερικανικές ρίζες. Με επιρροές από jazz και charleston, το lindy hop υπήρξε αγαπημένος αμερικανικός χορός, ο οποίος αναβίωσε τα τελευταία χρόνια και απαριθμεί χιλιάδες παθιασμένους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2008, χορεύτριες από γνωστές ακαδημίες swing του Λονδίνου, έφεραν το lindy hop στην Αθήνα και ξεκίνησαν μαθήματα στην σχολή χορού «The Swing Lounge». Το lindy hop αποτελεί την νέα μόδα στα δεδομένα του χορού και αξίζει κανείς να προσπαθήσει.
Γεύσεις γιαγιάς
Και επειδή εκτός από τα αρώματα του παλιού ρούχου και τους ήχους του γραμμοφώνου, επιθυμούμε συχνά και λιχουδιές από το παρελθόν, βρήκαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την πιο vintage γεύση της πόλης.

 

Παγωτό Ραβάνη
Ένα παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα που παράγεται με την συνταγή εκείνου του παγωτού που έφτιαχναν παλιά στα χωριά μέσα σε ξύλινους κάδους. Η παράδοση ξεκίνησε το 1952 στην Μουσουνίτσα Φωκίδας (σημερινός Αθανάσιος Διάκος) από την κυρία Σωτηρία Ραβάνη. Για την παραγωγή του, η κυρία Ραβάνη έφερνε πάγο από τα Βαρδούσια Όρη και γάλα από τους βοσκούς της περιοχής. Η φήμη του εξαπλώθηκε μέχρι που έφτασε και στην Αθήνα. Σήμερα, η τρίτη γενιά Ραβάνη συνεχίζει την παράδοση φτιάχνοντας το παγωτό με σύγχρονα μηχανήματα αλλά διατηρώντας τα υλικά, την συνταγή και την ίδια πάντα ποιότητα. Θα το βρείτε σε συσκευασία κιλού.
Info: Αγ. Παναγούλη 4, Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης, 210 9756219
Θα το βρείτε επίσης στα καταστήματα: Κουκάς, Πατησίων 104, Κοκκινάκης Καλλιδρομίου 51 α Εξάρχεια, Π. Κατσιγιάννης Εθν. Αντιστάσεως 67 Καισαριανή, Ηρακλής Χατζήνας Μουσών 33 Ψυχικό.
Πηγή: To Bήμα

Δείτε επίσης