Έχετε πονοκέφαλο; Πιείτε περισσότερο νερό

Αν πάσχετε συχνά από πονοκέφαλο, ίσως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού μειώνει τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, μειώνοντας την ανάγκη για φάρμακα (σημειώστε ότι ο απλός πονοκέφαλος διαφέρει από την ημικρανία). Η μελέτη έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι επτά πρόσθετα ποτήρια νερό την ημέρα είναι αρκετά για να ελαττωθεί η ένταση του πονοκεφάλου και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που συχνά-πυκνά εκδηλώνουν κεφαλαλγίες.

Η μελέτη διεξήχθη έπειτα από μία παρατήρηση των ερευνητών του Μάαστριχτ. Το 2005 πρόσεξαν πως ένας ασθενής που αναγκάστηκε να αυξήσει την κατανάλωση νερού λόγω ουρολογικού προβλήματος, είδε τις ημικρανίες του να αραιώνουν και να γίνονται πιο υποφερτές. Έτσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 100 εθελοντές, οι οποίοι παρουσίαζαν συχνά μέτριους ή δυνατούς πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων ημικρανιών.

Οι ερευνητές τους έδωσαν διάφορες οδηγίες για να καταπραϋνουν την ταλαιπωρία τους, όπως να μειώσουν το στρες, να κοιμούνται περισσότερο και να αποφεύγουν την καφεϊνη. Στους μισούς, όμως, συνέστησαν να αυξήσουν την συνηθισμένη πρόσληψη υγρών τους κατά 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Έπειτα από τρεις μήνες, όσοι έπιναν περισσότερο νερό, είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Family Practice» ο δρ Μαρκ Σπίγκτ και οι συνεργάτες του, στην χειρότερη περίπτωση το εύρημά τους υποδηλώνει πως όποιος υποφέρει από πονοκέφαλο, καλό είναι να αρχίσει να πίνει περίπου επτά ποτήρια νερό περισσότερα την ημέρα, για να δει αν θα ωφεληθεί και ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, ο δρ Φαγιάζ Αχμέντ, από τον βρετανικό οργανισμό Migraine Trust, εκτιμά ότι το όφελος του νερού πιθανώς οφείλεται στο placebo effect– δηλαδή οι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα, παρότι δεν αλλάζει κάτι στην φυσιολογία του οργανισμού τους. Παρ’ όλα αυτά προσθέτει πως η επαρκής ενυδάτωση έχει πολλά άλλα τεκμηριωμένα οφέλη να προσφέρει στους ασθενείς και είναι πολύ πιθανό οι πάσχοντες από ημικρανία όντως να αισθανθούν καλύτερα – και έτσι, να μειωθούν έμμεσα και οι ημικρανίες ή οι άλλοι πονοκέφαλοί τους.

Δείτε επίσης