Προστάτης: Eμβολισμός προστατικής αρτηρίας

Μια ελάχιστη επεμβατική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη υπόσχεται μικρότερη ταλαιπωρία σε εκατομμύρια άνδρες. Η θεραπεία που ονομάζεται εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας (PAE) βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών πλαστικών «κόκκων» οι οποίοι τοποθετούνται με τη χρήση καθετήρα στα αιμοφόρα αγγεία που «τρέφουν» τον διογκωμένο προστάτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγκεκριμένη τεχνική η οποία διεξάγεται με τοπική αναισθησία δεν συνδέεται με παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων που προκαλούνται από τη συμβατική διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη (ΤURP).

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, γνωστή και ως διόγκωση του προστάτη, είναι μια μη καρκινική κατάσταση την οποία βιώνουν εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνδρες. Ο προστάτης αδένας διογκώνεται σταδιακά και πιέζει την ουρήθρα, περιορίζοντας τη ροή των ούρων. Εκτιμάται ότι ως την ηλικία των 50 ετών οι μισοί άνδρες παρουσιάζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη – το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 75% στους 80χρονους.

Η επέμβαση TURP για την υπερπλασία του προστάτη γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αντιθέτως ο εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία ενώ μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η αιμορραγία και η ανάδρομη εκσπερμάτωση κατά την οποία το σπέρμα διαρρέει στην ουροδόχο κύστη.

Στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας οι ειδικοί εισάγουν έναν καθετήρα στη μηριαία αρτηρία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ο καθετήρας μεταφέρει μικρούς πλαστικών «κόκκους» στις αρτηρίες του προστάτη, οι οποίοι μπλοκάρουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο αδένας.

Ενθαρρυντικές κλινικές δοκιμές

Δοκιμές της θεραπείας που διεξήχθησαν σε 200 ασθενείς στην Πορτογαλία και στη Βραζιλία έδειξαν ότι η μέθοδος ήταν ασφαλής ενώ οδήγησε και σε «συρρίκνωση» του προστάτη ως και κατά ένα τρίτο. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς επέστρεψαν σπίτι τους μέσα σε τέσσερις ως έξι ώρες από την υποβολή τους στη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα δοκιμής που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία. Σύμφωνα με αυτά μετά τον εμβολισμό της προστατικής αρτηρίας παρουσιάστηκε μείωση του μεγέθους του προστάτη κατά 30% κατά μέσο όρο.

Σε άλλη δοκιμή στην οποία 84 άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη παρακολουθήθηκαν επί εννέα μήνες μετά την υποβολή τους σε εμβολισμό της προστατικής αρτηρίας, το 98,5% των ασθενών ανέφερε ότι η διαδικασία ήταν επιτυχής ενώ το 91,7% δήλωσε ότι παρουσίασε τεράστια βελτίωση των συμπτωμάτων του.

Περισσότερα για τον προστάτη δείτε εδώ.

Δείτε επίσης