Η εχινάκεια μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στα παιδιά

Το βότανο εχινάκεια (ή εχινάτσια), που αποκαλείται μερικές φορές και αντιβιοτικό της φύσης, λαμβάνεται συχνά ως μέσο ενίσχυσης του οργανισμού εναντίον του κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά τα υποτιθέμενα οφέλη αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.

Τώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας (MHRA) διαπίστωσε  ότι η λήψη της από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ενέχει αυξημένο ποσοστό κινδύνου αλλεργιών όπως η εμφάνιση εξανθημάτων, κνίδωσης ή ακόμη και θανατηφόρου αλλεργικού σοκ.

Αν και το ποσοστό των παιδιών που μπορούν να εμφανίζουν αλλεργία από το εχινάκεια αυτό είναι μικρό, η MHRA έκρινε ότι η παρενέργεια αυτή αντισταθμίζει τα ενδεχόμενα οφέλη της εχινάκειας.

Προληπτικό το  μέτρο

Το βότανο εχινάκεια δεν θα πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με προειδοποίηση των βρετανικών αρχών. Η προειδοποίηση απευθύνεται για την ώρα στους γονείς αλλά στο άμεσο μέλλον θα πρέπει επίσης να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία των σκευασμάτων εχινάκειας που κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά.

Η βρετανική αρχή τονίζει ωστόσο ότι το μέτρο είναι προληπτικό κατά της παρενέργειας των αλλεργιών και δεν αφορά τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 12 ετών. «Δεν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, αλλά για ένα μέτρο προληπτικής φύσεως» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γούντφιλντ, επικεφαλής της πολιτικής βοτάνων της MHRA. «Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν αν έχουν δώσει εχινάκεια σε παιδιά κάτω των 12 ετών στο παρελθόν».

Δείτε επίσης