Ενδείξεις ότι η καφεΐνη ανακουφίζει από το αυχενικό σύνδρομο

Το τσάι και ο καφές μπορoύν να ανακουφίσουν τον πόνο που προέρχεται από το αυχενικό σύνδρομο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, απ’ όσους καθημερινά απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν περιορισμένη μυϊκή δραστηριότητα, όπως είναι η δουλειά γραφείου, το 10% υποφέρουν από πόνους στον αυχένα και στους ώμους. Τώρα, μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από τη Νορβηγία σε 48 εθελοντές, οι 22 εκ των οποίων έπασχαν από αυχενικό σύνδρομο ή πόνο στον ώμο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τσάι και ο καφές ανακουφίζουν από το αυχενικό σύνδρομο.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Νοσοκομείου Αποκατάστασης Sunnaas και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Research Notes». Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αποτελεί τμήμα μιας έρευνας για τον τρόπο ανάπτυξης του πόνου στους εργαζόμενους γραφείου και ουσιαστικά τα ευρήματά της ήταν τυχαία.

Στο πλαίσιο της κύριας έρευνας, οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τους εθελοντές να πηγαίνουν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο. Για να μην νιώθουν οι εθελοντές υπνηλία στη διάρκεια διαφόρων πειραμάτων, οι ερευνητές φρόντιζαν καθημερινά να έχουν στη διάθεσή τους καφέ και τσάι. Κάποια στιγμή παρατήρησαν πως όσοι επέλεγαν να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, ανέφεραν λιγότερο πόνο και άλλα ενοχλήματα όταν δούλευαν στα κομπιούτερ. Έτσι, αποφάσισαν να μελετήσουν πιο διεξοδικά την επίδραση που ενδεχομέως ασκεί η καφεΐνη στον ανακούφιση του πόνου που προκαλεί το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο.

Η καφεΐνη προστατεύει από το αυχενικό σύνδρομο;

Ζήτησαν λοιπόν από 19 εθελοντές να πίνουν καφέ ή τσάι, αλλά όχι περισσότερο από ένα φλιτζάνι κάθε πρωί, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να απέχουν. Στη συνέχεια, οι εθελοντές καλούνταν να διεκπεραιώσουν κάποιες δραστηριότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας μόνο το «ποντίκι».

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έπιναν ένα από τα δύο ροφήματα, εκδήλωναν σπανιότερα πόνο στη διάρκεια των 90 λεπτών δίχως διακοπή που εργάζονταν κάθε φορά στο κομπιούτερ. Το εύρημα ίσχυε ανεξάρτητα από το αν ένας εθελοντής είχε ιστορικό χρονίου πόνου ή όχι.

Μετά το τέλος της εργασίας, εξάλλου, όταν πια οι εθελοντές σηκώνονταν από τις θέσεις τους, ο τυχόν πόνος που ένιωθαν ήταν πιο ήπιος όταν είχε προηγηθεί η κατανάλωση των ροφημάτων.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το εύρημά τους οφείλεται στην καφεΐνη, την οποία και τα δύο ροφήματα περιέχουν, αλλά επισημαίνουν πως χρειάζονται νέες, μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθευτεί το εύρημά τους και να αποσαφηνιστεί που ακριβώς οφείλεται.

Δείτε επίσης