Απλό τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο

Αμερικανοί επιστήμονες ανέφερεαν ότι ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα (αλλά και άλλους καρκίνους) πολύ πριν εκδηλώσει ο ασθενής κάποιο ύποπτο σύμπτωμα. Το τεστ αίματος ολοκληρώνεται μέσα σε 60 λεπτά και επινοήθηκε από τον καθηγητή Χημείας Στεφάν Μπόσμαν και τον καθηγητή Ανατομίας Ντέρυλ Τρόϋερ. Βασίζεται στην ανίχνευση της ενζυμικής δραστηριότητας στον οργανισμό, η οποία αποτελεί δείκτη ασθένειας. Με βάση την ενζυμική δραστηριότητα και την αντίδραση των ενζύμων σε ορισμένα αμινοξέα και μία χρωστική ουσία, μπορεί να εξακριβωθεί αν κάποιος πάσχει από καρκίνο ή κάτι άλλο.

Με 95% ακρίβεια

Δοκιμάζοντας αυτό το τεστ αίματος σε μια ομάδα ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ακρίβειά του έφτανε το 95%, ανιχνεύοντας τους καρκίνους ακόμα και στα πιο πρώιμα στάδιά τους. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης αποκάλυψαν ακόμα και καρκίνους του μαστού σταδίου 0 και 1, καθώς και καρκίνους του πνεύμονα σταδίου 1 και 2. Το στάδιο 2 είναι αυτό κατά το οποίο οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ οι διαγνώσεις πολύ συχνά γίνονται και σε επόμενα στάδια (στο 3ο ή στο 4ο).

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα είναι τα κρούσματα καρκίνου που γίνονται αντιληπτά από το στάδιο 1, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας , οι οποίοι προγραμματίζουν να αρχίσουν εντός των προσεχών εβδομάδων να δοκιμάζουν αυτό το τεστ αίματος και για τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Κάνσας , με αυτό το τεστ αίματος μπορεί να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θεραπείας. Επιπλέον, μπορούν οι γιατροί να παρακολουθούν την εξέλιξη ενός καρκίνου, καθώς και αν ανταποκρίνεται ο ασθενής στην θεραπεία που κάνει.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της σε 44 εθελοντές, οι 32 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο, έχουν υποβληθεί στην Αρχή Βιοεπιστημών του Κάνσας  για να μελετηθεί σε ευρύτερη κλίμακα. Οι 32 ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε το τεστ αίματος είχαν ηλικία από 27 έως 81 ετών, ενώ οι υγιείς εθελοντές είχαν ηλικία 26 έως 62 ετών.

Οι ασθενείς που πιστεύεται ότι κατ’ αρχήν μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό το τεστ αίματος είναι όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μανιώδεις καπνιστές (δηλαδή όσοι καπνίζουν πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα) και όσοι έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό κάποιας μορφής καρκίνου.

 

Δείτε επίσης