Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό έως 55%

Σύμφωνα με μία  φινλανδική μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί να μειώνει σχεδόν 50% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ντομάτες και τα προϊόντα τους (χυμοί, κέτσαπ, σάλτσες, πελτές) είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο (λυκοπένη). Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει την ικανότητα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης (χοληστερόλης) να προκαλεί αθηρωματικές πλάκες μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι πλάκες αποτελούν την κύρια αιτία εμφράγματος (καρδιακής προσβολής) και εγκεφαλικού.

Το λυκοπένιο ενδέχεται να ασκεί και άλλες δράσεις που μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η αναστολή της παραγωγής χοληστερόλης και η πρόληψη των θρομβώσεων, μέσω της ελάττωσης της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του και η πιθανή επίδραση του λυκοπενίου σε αυτά αποκαλύφθηκε από τη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, στο Κουόπιο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από 1.031 Φινλανδούς, τους οποίους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια. Οι άνδρες είχαν ηλικία 45 έως 65 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι 67 εξ αυτών έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκειά της. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα λυκοπένης (λυκοπενίου) στο αίμα τους και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Από τους 258 με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, οι 25 έπαθαν τελικά εγκεφαλικό, ενώ από τους 259 με τα υψηλότερα εγκεφαλικό εξεδήλωσαν μόλις οι 11.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο στα εγκεφαλικά λόγω θρομβώσεων (ισχαιμικά εγκεφαλικά), διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση του λυκοπενίου ήταν ακόμα ισχυρότερη.

Μείωση εγκεφαλικών έως 55%

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μία διατροφή πολύ πλούσια σε ντομάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 55%. Το όφελος αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

«Τα ευρήματα ουσιαστικά υποστηρίζουν την σύσταση να τρώμε τουλάχιστον δύο μεγάλες σαλάτες που περιέχουν και ντομάτες την ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιούνι Κάρπι. «Είναι πλέον σαφές πως αν όλοι ακολουθούσαν αυτή τη σύσταση και επιπλέον έτρωγαν και τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα, ο αριθμός ων εγκεφαλικών παγκοσμίως θα μειωνόταν δραματικά», πρόσθεσε. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ντομάτας και με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη.

Να σημειωθεί ότι η απορροφητικότητα του λυκοπενίου από την ντομάτα είναι πολύ μεγαλύτερη όταν αυτή είναι ζεσταμένη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις ντομάτες που υπάρχουν στις πίτσες. Η θερμότητα απελευθερώνει κάπως το λυκοπένιο από το σώμα της ντομάτας και έτσι ο ανθρώπινος οργανσμός απορροφά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λυκοπενίου.

Δείτε επίσης