Η ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 27 μελετών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Dermatolog, τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση έχουν κατά μέσο όρο διπλάσιο κίνδυνο (μερικοί ακόμα και τετραπλάσιο) να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους δεν πάσχουν ψωρίαση.

Προγενέστερη έρευνα είχε  υπαινιχθεί ότι η ψωρίαση έχει σχέση με έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων στη Βρετανία συνδέει την σοβαρής μορφής ψωρίαση με 46% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Η Δρ Εϊπριλ Αρμστρονγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και oι συνεργάτες της, επανεξέτασαν τα αποτελέσματα 27 προγενέστερων μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου στη μελέτη. Ειδικότερα, όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρής μορφής ψωρίαση διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2.

Ψωρίαση, φλεγμονή και άλλες ασθένειες

«Η ψωρίαση έχει σχέση με αυξημένο επιπολασμό και τη συχνότητα νέων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 2», γράφουν η Δρ Αρμστρονγκ και οι συνεργάτες της. «Η σχέση της ψωρίασης με τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ισχυρότερη στους ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης».

Μεταξύ των πέντε μελετών που παρακολουθούσαν τους μη διαβητικούς εθελοντές της μελέτης κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ψωριασικοί είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2συγκριτικά με τους εθελοντές που δεν είχαν ψωρίαση, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ψωρίαση, χρόνια μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις, είναι αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε αλλού, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει ένα ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λέπια, σκλήρυνση και φλεγμονή.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα που οφείλεται στην ψωρίαση μπορεί επίσης να ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί ο μηψανισμός, εξηγεί ο Τζέισιν Γου που μελετά τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και άλλων ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente του Λος Αντζελες.

Επιπλέον, ψωριασικά άτομα τείνουν να αποκτούν περισσότερο βάρος, να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, να είναι λιγότερο δραστήρια σωματικά κατά μέσο όρο σε σχέση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο, παράγοντες που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο διαβήτη που διατρέχουν.

Περισσότερα για την ψωρίαση δείτε εδώ.

Δείτε επίσης