H μετάγγιση νέου αίματος ανανεώνει τον εγκέφαλο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέφεραν σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στη Νέα Ορλεάνη, ότι η μετάγγιση αίματος (blood transfusion) από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια οδήγησε σε αύξηση της πλαστικότητας του εγκεφάλου στα τελαυταία. Δηλαδή ο εγκέφαλος απέκτησε την ικανότητα να δημιουργεί νέες συνδέσεις στους νευρώνες του κάτι που είχε ως συνέπεια τη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης.

Η αρχή είχε γίνει πέρυσι, όταν η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ενέσεις νέου αίματος προάγουν τη δημιουργία νευρώνων στον εγκέφαλο. Τώρα, ο Σάουλ Βιλέντα και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι αυτή η βελτίωση οδηγεί σε βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων. Φαίνεται μάλιστα ότι ο παράγοντας που οδηγεί στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης που εμφανίζει ο εγκέφαλος βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος και όχι στα κύτταρα του αίματος.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σωλήνες για να διασυνδέσουν απευθείας το κυκλοφορικό σύστημα νεαρών και ηλικιωμένων ποντικών. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η μετάγγιση αίματος επηρέασε τη λειτουργία 200-300 γονιδίων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου με κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Σε επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα έκαναν μετάγγιση αίματος σε ηλικιωμένα ποντίκια αίμα είτε από νεαρά είτε από ηλικιωμένα ποντίκια, για λόγους σύγκρισης. Το σημαντικό είναι ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα είχαν απομακρυνθεί από το αίμα έτσι ώστε να παραμένει μόνο το πλάσμα. Αυτός σημαίνει ότι ο παράγοντας που παίζει ρόλο στην ανανέωσεη του εγκεφάλου βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος

Νέο αίμα – ανανεωμένος εγκέφαλος

Στα ποντίκια στα οποία είχε γίνει μετάγγιση νέου αίματος, αλλά όχι αυτά στα οποία είχε γίνει μετάγγιση ηλικιωμένου αίματος, βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους σε στάνταρτ τεστ μνήμης και μάθησης. Σε ένα από αυτά τα τεστ, για παράδειγμα, έπρεπε τα ποντίκια να θυμηθούν τη θέση μιας κρυμμένης πλατφόρμας που βρίσκεται μέσα σε μια δεξαμενή, ώστε να μπορούν να ξεκουράζονται πάνω της, αντί να κολυμπούν συνεχώς. Σε ένα άλλο τεστ, έπρεπε να μάθουν να αντιστοιχούν ένα συγκεκριμένο ερέθισμα με το αίσθημα του φόβου.

Τα αποτελέσματα των τεστ, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, υποδεικνύουν ότι κάποιος άγνωστος παράγοντας του αίματος ενισχύει την πλαστικότητα του ιππόκαμπου και κατά κάποιο τρόπο τον κάνει πιο νεανικό. Επόμενα πειράματα θα μπορούσαν να δείξουν αν η μετάγγιση αίματος έχουν επίδραση και σε άλλα όργανα.

Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν ξέρει αν τα αποτελέσματα των μελετών ισχύουν και στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης