Οι πολυβιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Σύμφωνα με τη αμερικανική μελέτη «Physicians’ Health Study II» η οποία δημοσιεύθηκε και στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, οι πολυβιταμίνες, όταν λαμβάνονται καθημερινά, μειώνουν κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες.  Στην μελέτη, συμμετείχαν 14,641 άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, γιατροί στο επάγγελμα, οι οποίοι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση περισσότερο από 11 χρόνια. Το όφελος δεν θεωρείται θεαματικό αλλά υπάρχει το ενδεχεόμενο να είναι  ενισχυμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ μια μακρόχρονη μελέτη για να προσδιορίσει τα πιθανά οφέλη στην υγεία ή τις ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις από τις βιταμίνες για μεγάλη χρονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς, χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και οι περισσότεροι λαμβάνουν πολυβιταμίνες», ανέφερε ο Δρ. Τζον Μάικλ Γκαζιάνο, επικεφαλής της έρευνας.

Βιταμίνες και καρκίνος

Οι ερευνητές χορήγησαν με τυχαία επιλογή στους συμμετέχοντες πολυβιταμίνες και εικονικά σκευάσματα (placebo).  Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν συνολικά 2.643 περιστατικά καρκίνου στους συμμετέχοντες, ανάμεσά τους 1.365 κρούσματα καρκίνου του προστάτη και 207 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν μείωση 8% στη συνολική εμφάνιση καρκίνου στους συμμετέχοντες που λάμβαναν πολυβιταμίνες, ενώ τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα σε άτομα που είχαν παλαιότερα αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Επιπλέον, σημειώθηκαν μικρές τάσεις για μείωση εμφάνισης κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνων και 12% μείωση στη θνησιμότητα των ανδρών εξαιτίας της ασθένειας, ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν είναι στατιστικά σημαντικά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν ο συνηθέστερος καρκίνος που εμφανίστηκε στο σύνολο των ατόμων, δεν παρατηρήθηκε άμεση επίδραση της λήψης πολυβιταμινών στα περιστατικά της συγκεκριμένης νόσου.

Μετριοπαθή οφέλη

«Η λήψη πολυβιταμινών ακόμα και στους ενήλικες που φαινομενικά τρέφονται σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στη λήψη των προτεινόμενων ημερήσιων δόσεων βιταμινών και μετάλλων. Η μελέτη υποδεικνύει ότι, τουλάχιστον στους άνδρες, ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον οφέλη από τη λήψη πολυβιταμινών και στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Γκαζιάνο.

Οι ερευνητές, παρ’ όλα αυτά, επισήμαναν ότι τα οφέλη είναι μετριοπαθή και ότι οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συμπληρωματικά με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση, τα οποία αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων νοσημάτων. Σκοπεύουν ωστόσο να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες προκειμένου να διευκρινίσουν αν τα οφέλη ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης