Οι φθαλάτες προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση

Πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια οικογένεια βιομηχανικών χημικών σουσιών που ονομάζονται φθαλάτες (phthalates) και οι οποίες βρίσκονται σε καλλυντικά, αρώματα, ζελέ μαλλιών, λακ, βερνίκια νυχιών, ενυδατικές κρέμες , εντομοκτόνα, είδη καθαριότητας οικιακής χρήσης και συσκευασίες τροφίμων! Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες φθαλατών από το μέσο όρο περνούν στην εμμηνόπαυση σχεδόν 2,5 χρόνια πριν από τις υπόλοιπες γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φθαλάτες φαίνεται να ευθύνονται για εμμηνόπαυση που εμφανίζεται ως και 15 χρόνια νωρίτερα από το φυσιολογικό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φθαλάτες κατηγορούνται για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας – μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας ενώ υπάρχουν επίσης στοιχεία που μαρτυρούν ότι ευθύνονται και για «εκθήλυνση» και γυναικομαστία των αγοριών καθώς και ατροφία των γεννητικών οργάνων. Έχουν επανειλημμένως θεωρηθεί επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να μιμούνται τις φυσικές ορμόνες του σώματος και προκαλούν κατ’ αυτόν το τρόπο ορμονικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας. Πριν από λίγα χρόνια απαγορεύτηκε η χρήση τους στις παιδικές πιπίλες και στις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες προϊόντα π.χ. σε πλαστικά καλύμματα δαπέδου και τοίχου, στα πλαστικά περιτυλίγματα τετραδίων και βιβλίων, στα πλαστικά σχήματα σε παιδικά ρούχα και παιχνίδια, σε ιατρικές συσκευές και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (αρώματα, κρέμες,  κτλ).

Τώρα αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι φθαλάτες δρουν ως διαταράκτες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, οδηγώντας σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Εμμήνοπαυση 2-15 χρόνια νωρίτερα από τις φθαλάτες

Η δρ Νατάλια Γκράιντλερ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από μέτρηση των επιπέδων φθαλατών στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών.

Όπως παρατήρησαν, οι εθελόντριες που διέθεταν τις υψηλότερες ποσότητες φθαλατών στο αίμα ή στα ούρα τουςπέρασαν στην εμμηνόπαυση 2,3 χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η τυπική ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια– οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φθαλατών εμφάνιζαν εμμηνόπαυση στα 49 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, η δρ Γκράιντλερ τόνισε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ότι ορισμένες γυναίκες περνούσαν στην εμμηνόπαυση 15 χρόνια νωρίτερα από το συνηθισμένο, στα μέσα της δεκετίας των 30 χρόνων τους – γεγονός που πιθανώς να συνδέεται με έκθεση σε φθαλάτες.

Υπογραμμίζεται ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με σημαντική αύξηση των ποσοστών εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπαθειών, προβλημάτων στα οστά και θανατηφόρων αιμορραγιών του εγκεφάλου. Η ερευνήτρια σημείωσε στο συνέδριο ότι «η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία. Πιστεύουμε ότι οι φθαλάτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, η μελέτη μας είναι ακόμη πρώιμη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι αρκετό το ότι φαίνεται να υπάρχει αρνητική επίδραση των φθαλατών στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών για να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες».

Η δρ Γκράιντλερ δεν μπορούσε να δώσει την εξήγηση στο γιατί κάποιες γυναίκες εξετίθεντο σε υψηλότερα επίπεδα των φθαλατών. Όπως είπε, είναι πιθανό ότι οι γυναίκες αυτές να χρησιμοποιούσαν περισσότερο προϊόντα μακιγιάζ, έπιναν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό ή έτρωγαν περισσότερα έτοιμα φαγητά σε πακέτο.

Δείτε επίσης