Ασπιρίνη κατά καρκίνου του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με νέα ευρήματα αμερικανών ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», η ασπιρίνη θα μπορούσε να δράσει προληπτικά ενάντια στον κίνδυνο αποβολής στην αρχή της κύησης όπως επίσης και να βοηθήσει στην καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ασθενών που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία είχε ξεκινήσει κατά τη δεκαετία του 1980 και περιελάμβανε συνολικά 175.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι ασθενείς που έπασχαν από κάποιες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου και έφεραν μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή, λάμβαναν συχνά ασπιρίνη και αυτό παρέτεινε το προσδόκιμο επιβίωσής τους συγκριτικά με άλλους που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

Από τους συμμετέχοντες οι 964 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάφορα στάδια της νόσου. Κάθε δυο χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές καταγράφοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ασπιρίνης.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ακολούθησαν την χειρουργική οδό και πολλοί υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπείες. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα καρκινικού ιστού ώστε να εξετάσουν το γονιδιακό «προφίλ» των συγκεκριμένων ασθενών. Επικέντρωσαν μάλιστα την προσοχή τους στο γονίδιο PIK3CA, το οποίο εμπλέκεται σε ένα «μονοπάτι» που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει γύρω από τη λήψη της ασπιρίνης.

Είδαν λοιπόν, ότι η ασπιρίνη «έκοβε» αυτό το «καρκινικό μονοπάτι» με αποτέλεσμα οι ασθενείς που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και λάμβαναν ακετυλοσαλικυλικό οξύ συχνά να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης συνολικής διάρκειας 13 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου που αντιμετώπιζαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς φάνηκε να κάνει «βουτιά» κατά 82%, ενώ και ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε άλλο αίτιο μειωνόταν κατά 42%.

 

Δείτε επίσης