Τα εμβόλια θα γίνουν υπογλώσσια!

Στο μέλλον τα εμβόλια που θα γίνουν υπογλώσσια βασιζόμενα σε βακίλους και θα καταργήσουν την ένεση και την ψύξη όπως επίσης και το φόβο προς τις βελόνες. Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Κολεγίου Royal Holloway στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αφορά τη χορήγηση πολλών και διαφορετικών εμβολίων όπως της γρίπης, του τετάνου και της φυματίωσης μέσω ενός υδατοδιαλυτού φιλμ που τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα. Η τεχνική αναπτύχθηκε όταν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν «καλά» βακτήρια ως «οχήματα μεταφοράς» των διαφορετικών εμβολίων στον οργανισμό.

Ο καθηγητής Σάιμον Κάτινγκ από το Royal Holloway εξήγησε ότι «αντί να χρησιμοποιούμε βελόνες μπορούμε να αναπτύξουμε εμβόλια βασισμένα σε σπόρια βακίλων τα οποία θα χορηγούνται σε μορφή ρινικού σπρέι ή υγρού ή κάψουλας. Εναλλακτικά τα εμβόλια θα μπορούν να χορηγούνται μέσω ενός μικρού υδατοδιαλυτού φιλμ που θα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα».

Ο Κάτινγκ προσέθεσε ότι τα σπόρια των βακίλων είναι πολύ σταθερά και έτσι τα εμβόλια που θα βασίζονται σε αυτά δεν θα χρειάζεται να ψύχονται για να αποθηκευθούν, γεγονός που καταργεί άλλη μια δυσκολία με την οποία συνδέονται τα υπάρχοντα εμβόλια. Όπως προέκυψε από πειράματα, τα σπόρια αποτελούν πολύ καλούς μεταφορείς των αντιγόνων τα οποία προκαλούν απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής αντισωμάτων εναντίον τους προστατεύοντας τον οργανισμό.

Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς ένα στα 10 άτομα εμφανίζει παθολογικό φόβο για τις βελόνες με αποτέλεσμα να αποφεύγει τους εμβολιασμούς που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.  Εκτός του ότι τα υπογλώσσια εμβόλια σώζουν από την ταλαιπωρία του τσιμπήματος είναι και ασφαλέστερα στη χορήγηση, κυρίως σε χώρες όπου έχουν δυναμική παρουσία μεταδιδόμενες ασθένειες όπως το AIDS. Δυο άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της νέας γενιάς εμβολίων είναι ότι θα είναι φθηνά και δεν θα απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο αποθήκευσης.

Ο καθηγητής Κάτινγκ και η ομάδα του έχουν ήδη διεξαγάγει δοκιμές με τα νέα εμβόλια προκειμένου να ανακαλύψουν την αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε διαφορετικές ασθένειες όπως η γρίπη και η φυματίωση.

Το Clostridium difficile

Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσον ένα εμβόλιο που λαμβάνεται από το στόμα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια στο βακτήριο Clostridium difficile (ένα ευρέως διαδεδομένο βακτήριο το οποίο διαταράσσει την ισορροπία των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας συχνά διάρροιες, κυρίως σε άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή του παχέος εντέρου).

Ο δρ Κάτινγκ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ενάντια στο C. Difficile το οποίο «πλήττει» συχνά νοσοκομειακούς ασθενείς και είναι υπαίτιο για πλήθος λοιμώξεων και θανάτων, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

«Παρότι διαφορετικές προσεγγίσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση του C.difficile, καμία δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία και έτσι αναζητούνται νέες αποτελεσματικότερες λύσεις. Τα εμβόλια που θα βασίζονται σε βακίλους έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους με κυριότερο ότι η από του στόματος χορήγησή τους μπορεί να προκαλέσει πιο συγκεκριμένη ανοσολογική απόκριση στο γαστρεντερικό σωλήνα εξολοθρεύοντας το βακτήριο».

Δείτε επίσης