Υγιές ενδοθήλιο με μεσογειακή διατροφή

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Άνιλ Νίγκαμ διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου και ειδικότερα το ενδοθήλιο των αρτηριών. Η υγιής λειτουργία του ενδοθηλίου εμποδίζει την αθηροσκλήρωση και μειώνει την υπέρταση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Cardiology.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή στην πρώτη φάση της μελέτης και στην δεύτερη κλήθηκαν να καταναλώσουν γεύματα πρόχειρου φαγητού (fast food).

Η διατροφή μεσογειακού τύπου περιλάμβανε σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, ενώ οι μισές θερμίδες (51%) προέρχονταν από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα fast food γεύματα αποτελούνταν από σάντουιτς με λουκάνικο, αβγό και τυρί, η πλειοψηφία των θερμίδων (58%) προερχόταν από κορεσμένα λιπαρά, ενώ απουσίαζαν τα ω-3 (ωμέγα-3) λιπαρά οξέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της μελέτης, οι άνδρες είχαν υποβληθεί σε υπερηχογραφικό έλεγχο συγκεκριμένων αρτηριών. Η εξέταση επαναλήφθηκε μετά το τέλος κάθε είδους διατροφής (μετά από δύο και τέσσερις ώρες), ώστε να διερευνηθεί πως επιδρούσε κάθε είδος διατροφής στη λειτουργία των αρτηριών.

Υγιές ενδοθήλιο με Μεσογειακή διατροφή

Όπως προέκυψε, μετά την κατανάλωση ενός πρόχειρου γεύματος, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κατά 24% λιγότερο, συγκριτικά με την μη κατανάλωση τροφής, με συνέπεια τον περιορισμό της ροής του αίματος στον οργανισμό και την αύξηση της πίεσης του αίματος (υπέρταση). Αντίθετα, μετά την κατανάλωση γευμάτων τύπου μεσογειακής διατροφής, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η αιματική ροή ήταν φυσιολογική.

«Τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο διατροφής μας για την καλύτερη υγεία του ενδοθηλίου. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι κύριος παράγοντας αθηροσκλήρωσης», υπογραμμίζει ο Δρ Νίγκαμ.

Το ενδοθήλιο των αγγείων αποτελεί το όριο μεταξύ του αγγειακού τοιχώματος και του κυκλοφορούντος αίματος. Η υγιής λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται φυσιολογικά. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Τα συμπέρασμα είναι ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) και ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Τέλος, από τη μελέτη προέκυψε ότι όσοι έχουν πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα τους, απολαμβάνουν μεγαλύτερα οφέλη από την μεσογειακή διατροφή, αφού οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα, συγκριτικά με εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Επίσης μεγαλύτερο όφελος από τη μεσογειακή διατροφή αποκομίζουν οι πάσχοντες από το μεταβολικό σύνδρομο.

Δείτε επίσης