Η άσκηση πριν το πρωινό γεύμα αδυνατίζει περισσότερο

Μία βρετανική μελέτη δείχνει ότι η άσκηση πριν από το πρωινό γεύμα αδυνατίζει περισσότερο. Η μελέτη έδειξε πως όσοι υιοθετούν την πρωινή άσκηση όχι μόνο καίνε περισσότερο σωματικό λίπος, ιδίως από την περιοχή της κοιλιάς, αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση στα λιπίδια του αίματος (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια). Η μελέτη έδειξε επίσης πως όταν οι εθελοντές γυμνάζονταν πριν από το πρωινό γεύμα, έχαναν 50 γραμμάρια περισσότερο βάρος απ’ ό,τι όταν δεν ασκούνταν καθόλου.

Ο δρ Τζέισον Γκιλ, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, λέει ότι μολονότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ανεξαρτήτως της ώρας εκτέλεσής της, όταν γίνεταιπριν από το πρωινό γεύμα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αναγκάζει τον οργανισμό να βασιστεί στα αποθέματα λίπους του. «Όταν ο κόσμος μιλάει για αδυνάτισμα, εννοεί ότι θέλει να χάσει λίπος – και αυτό φαίνεται ότι μπορεί να παράσχει καλύτερα η άσκηση με άδειο στομάχι», πρόσθεσε.

Η άσκηση πριν το πρωινό καίει περισσότερο λίπος

Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 10 νεαρούς άνδρες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τρεις φορές το εργαστήριο του δρος Γκιλ στο Ίδρυμα Καρδιαγγειακών & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Και στις τρεις επισκέψεις, οι εθελοντές έφαγαν πρωινό.

Κατά την πρώτη επίσκεψη, δεν γυμνάστηκαν. Κατά την δεύτερη έκαναν πρώτα μία ώρα βάδην και κατά την τρίτη έκαναν πάλι βάδην, αλλά μετά το πρωινό. Οι καύσεις του λίπους ήταν ασφαλώς αυξημένες σε όλους τις ημέρες που γυμνάσθηκαν. Εντούτοις, όταν ασκήθηκαν πριν φάνε πρωινό, έκαναν κατά 33% περισσότερες καύσεις απ’ ό,τι όταν γυμνάσθηκαν μετά το πρωινό γεύμα.

Αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι την ημέρα που προπονήθηκαν νηστικοί παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης (χοληστερίνης) και των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, γράφουν ο δρ Γκιλ και οι συνεργάτες του στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN).

Αν και οι εθελοντές έκαναν βάδην, ο δρ Γκιλ εξηγεί ότι εξίσου ασφαλής και αποδοτική θα ήταν με άδειο στομάχι και η πιο σκληρή προπόνηση, όπως το τζόγκινγκ, δεδομένου ότι ο οργανισμός διαθέτει το πρωί που ξυπνάμε επαρκή αποθέματα ενέργειας ώστε να αντέξει 90 λεπτά έως 2 ώρες άσκηση, πριν χρειασθεί επιπλέον θερμίδες από το πρωινό γεύμα.

Όσοι πάντως δεν αντέχουν στη σκέψη της γυμναστικής πριν το πρωινό φαγητό, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται. «Το σημαντικό είναι να μην παραμένει κάποιος αδρανής και να μην αποθαρρύνεται», επισήμανε ο δρ Γκιλ. «Ας μην ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα με τη βοήθεια της γυμναστικής είναι μία αργή διαδικασία». Αν κάποιος κάνει καθημερινά βάδην επί μία ώρα, χρειάζεται 10 ημέρες για να χάσει μισό κιλό, – “ρυθμός που αντιστοιχεί στο επιθυμητό, όταν ο στόχος είναι η μόνιμη απώλεια βάρους»”, κατέληξε ο δρ Γκιλ.

Δείτε επίσης