Kρύα χέρια και πόδια ίσως σημαίνουν κενοτοπιώδες εγκεφαλικό

Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες τα κρύα χέρια και πόδια αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις σύμπτωμα ισχαιμιού εγκεφαλικού επεισοδίου και συγκεκριμένα του κενοτοπιώδους εγκεφαλικού το οποιό μπορεί να μην δεν έχει εμφανή συμπτώματα, με αποτέλεσμα, όταν συμβαίνει, συχνά να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.

Το κενοτοπιώδες αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (κενοτοπιώδες ΑΕΕ) και μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει παράγοντες που προκαλούν εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το άγχος και η κατάθλιψη, που αυξάνουν τον κίνδυνο. Συχνά πάντως συμβαίνει σε μια κρίση υπέρτασης.

Τα κενοτοπιώδη εγκεφαλικά είναι μικρά ισχαιμικά επεισόδια που πραγματοποιούνται βαθιά στον εγκέφαλο, οφείλονται σε φράξη ενός μικρού αγγείου και χαρακτηρίζονται από αιφνίδια έναρξη των νευρολογικών συμπτωμάτων, επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αίσθηση και την κίνηση. Πιστεύεται ότι αφορούν βλάβες των αγγείων που οφείλονται σε χρόνια υπέρταση και σε μικροαγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Κάποια από τα κενοτοπιώδη εγκεφαλικά επηρεάζουν την κίνηση στα χέρια και τα πόδια, γι’ αυτό εντοπίζονται χρησιμοποιώντας το κλασικό τεστ, με το οποίο ελέγχει κάποιος αν παρουσιάζει συμπτώματα εγκεφαλικού (αδυναμία, μούδιασμα, παράλυση σε μέρος του σώματος ή στο πρόσωπο, δυσκολία στην ομιλία). Το νέο εύρημα είναι ότι τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμά τους.

Σύμφωνα με τον δρα John Bamford, νευρολόγο και σύμβουλο της βρετανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, τα κενοτοπιώδη εγκεφαλικά θεωρούνται μικρά, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι μαρτυρεί αυτός ο χαρακτηρισμός.

«Το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν είναι κενοτοπιώδη και θεωρούνται πολύ σοβαρά, επειδή συμβαίνουν βαθιά στον εγκέφαλο, όπου όλα τα νεύρα βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Μάλιστα, προκαλούνται όταν μπλοκάρουν τα μικροσκοπικά αγγεία και όχι τα μεγάλα» εξηγεί ο δρ Bamford.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς που υφίστανται ένα κενοτοπιώδες εγκεφαλικό να μειώσουν τη χοληστερίνη (χοληστερόλη) τους, να χάσουν κιλά αν είναι απαραίτητο, να μειώσουν αρκετά την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμνάζονται, να προσέχουν τη διατροφή τους και φυσικά να μειώσουν κατά πολύ τα επίπεδα του στρες που τους προκαλεί η καθημερινότητα κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Τα είδη των εγκεφαλικών

Ο όρος αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δηλώνει ξαφνική εστιακή βλάβη του εγκεφάλου, οποιασδήποτε αγγειακής αιτιολογίας. Ο όρος δεν είναι ειδικός, καθώς περικλείει διαφορετικές αιτίες, όπως είναι η θρόμβωση, η εμβολή και η αιμορραγία. Τα εγκεφαλικά διακρίνονται σε ισχαιμικά (δηλαδή απόφραξη αγγείων λόγω θρόμβωσης ή εμβολής), σε ποσοστό περίπου 85% στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες, και σε αιμορραγικά (στους ιάπωνες τα αιμορραγικά είναι περισσότερα από τα ισχαιμικά).

Τα θρομβωτικά εγκεφαλικά αποτελούν το 60% των ισχαιμικών, αφορούν κυρίως σε μεγάλα και λιγότερο σε μικρά αγγεία και οφείλονται σε αθηρωμάτωση καρωτίδων-σπονδυλικών και ενδοκράνιων αρτηριών, καθώς και σε νόσο των μικρών αγγείων και σε υπερπηκτικά σύνδρομα. Τα εμβολικά εγκεφαλικά αποτελούν το 20% των ισχαιμικών και είναι καρδιακής ή αρτηριακής προέλευσης. Το υπόλοιπο 20% αποτελούν τα κενοτοπιώδη ισχαιμικά εγκεφαλικά (Lacunar strokes) και οφείλονται σε αποκλεισμό διατιτραινουσών αρτηριών του εξαγώνου του Willis, της βασικής και σπονδυλικής αρτηρίας και κλάδων της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας. Το κύριο αίτιο για ένα κενοτοπιώδες εγκεφαλικά θεωρείται μια κρίση υπέρτασης.

Δείτε επίσης