Η διατροφή που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής

Η ακμή, είναι μία πάθηση του δέρματος, που εμφανίζεται κυρίως στους έφηβους (το 85% των περιπτώσεων) αλλά και στoυς ενήλικες. Ως βασικότερη αιτία της ακμής θεωρείται η αύξηση των ορμονών στην εφηβική ηλικία, η κληρονομικότητα, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αναβολικά στερεοειδή), το στρες, και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου.

Στο παρελθόν, πολλές διατροφικές συνήθειες συνδέθηκαν με την εμφάνιση της ακμής. Παραδείγματος χάρη, η κατανάλωση σοκολάτας ενοχοποιήθηκε για έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής. Τελικά, οι  μελέτες έδειξαν ότι δεν συνδέεται η κατανάλωση σοκολάτας με την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει, ως ένα σημείο, στην υγεία του δέρματος και επομένως στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ακμής. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι κυρίως απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του δέρματος μας και κατ΄ επέκταση για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων είναι τα παρακάτω:

Βιταμίνη Α: H βιταμίνη A βοηθά την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, ώστε να μην παρακρατά πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχεται: Στα έλαια των ψαριών (ιχθυέλαια), στα καρότα, στο σπανάκι και στο μπρόκολο.

Ψευδάργυρος:
Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με προβλήματα ακμής έχουν χαμηλότερα, από το φυσιολογικό, επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή, ενώ ανακουφίζει το δέρμα από εξάρσεις. Περιέχεται: Στην γαλοπούλα, στα αμύγδαλα και στις φύτρες σιταριού.

Βιταμίνες Ε και C: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το δέρμα, ενώ «δουλεύουν» καλύτερα συνεργικά, όταν καταναλώνονται μαζί. Η βιταμίνη C περιέχεται στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, τις πιπεριές, την παπάγια και στις ντομάτες. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στις γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, στα καρύδια, στο ελαιόλαδο, στους ηλιόσπορους, στα αβοκάντο, στο μπρόκολο και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Σελήνιο: Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες ενώ έρευνες δείχνουν ότι σε συνεργασία με την βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση της ακμής. Περιέχεται: Στις φύτρες σιταριού, στον τόνο, στο σκόρδο, στα αμύγδαλα, στα αυγά και στο μαύρο ρύζι.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αυτά αναστέλλουν ορισμένα μόρια που οδηγούν σε φλεγμονές και προβλήματα στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την φυσιολογική ανάπλαση του δέρματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στα λιπαρά όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, στο λινέλαιο και τον λιναρόσπορο, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους και στα αμύγδαλα.

Νερό: Το νερό βοηθά τον οργανισμό να ενυδατώνεται και το δέρμα να διατηρείται υγιές. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών που προκαλούν δερματικά προβλήματα, ενώ είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αναζωογόνηση του δέρματος. Πέντε με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκή για καλή ενυδάτωση, ενώ, βέβαια, οι αθλητές και όσοι ζουν σε θερμά κλίματα χρειάζονται περισσότερα.

Εάν η ακμή σας είναι σε προχωρημένο στάδιο ή δεν έχει βελτιωθεί μετά από αυτές τις απλές συμβουλές, μπορεί να χρειαστεί μία συγκεκριμένη θεραπεία. Σε καμία περίπτωση, οι παραπάνω οδηγίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την χρήση φαρμάκων, όπου κρίνεται σκόπιμο για την αντιμετώπιση της ακμής.

Δείτε επίσης