Άνοια: Πολύτιμη η έγκαιρη διάγνωση

Στην Ελλάδα, η διάγνωση της άνοιας  καθυστερεί περισσότερο από έναν χρόνο από την αρχή των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι πολύτιμη. Είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές είτε στις νοητικές τους λειτουργίες (μνήμη, λόγος, προσανατολισμός, προσοχή, συγκέντρωση, λύση προβλημάτων) είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να πηγαίνουν εγκαίρως στον γιατρό μαζί με τον περιθάλποντά τους.

Ο γιατρός έπειτα από δομημένη συνέντευξη και σε συνεργασία με εκπαιδευμένο ψυχολόγο μπορεί να μετρήσει τις ανωτέρω διαταραχές, να δώσει συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις και στη συνέχεια να θέσει τη διάγνωση όταν ακόμη ξεκινούν τα προβλήματα.

Κέντρα Ημέρας

Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς οι οποίοι έχουν κατάθλιψη, ιδιαίτερα στην εποχή μας, και οι οποίοι αν ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία θα γίνουν καλά. Μπορεί όμως η κατάθλιψη να είναι το πρώτο σύμπτωμα της άνοιας.

Πολλοί ασθενείς με ήπια προβλήματα στη μνήμη τους έχουν αυξημένη ομοκυστεΐνη, χαμηλή Β12 ή χαμηλό φολικό οξύ. Παίρνοντας εγκαίρως την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή γίνονται φυσιολογικοί. Σε αρκετούς ασθενείς βρίσκουμε προβλήματα στον θυρεοειδή, υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, που επίσης διορθώνονται. Τέλος, υπάρχουν και σήμερα συνάνθρωποί μας που έχουν αρχόμενη άνοια και πάσχουν από σύφιλη, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα, θεραπεύεται. Αν ο ασθενής πάσχει από όλες τις ανωτέρω διαταραχές και επισκεφθεί εγκαίρως τον γιατρό του, υπάρχουν πολλές ελπίδες να επιστρέψει σε φυσιολογική κατάσταση.

Αλλά και αν  ο ασθενής δεν έχει τίποτε από τα ανωτέρω και είναι σε προστάδιο της άνοιας (ήπια νοητική διαταραχή) συμμετέχοντας στις πολλαπλές και ποικίλες δραστηριότητες των Κέντρων Ημέρας που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο, Καριώτισσα, τα οποία έχουν στόχο τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών,  καθυστερεί τη μετάπτωση στην άνοια. Αλλά ακόμη και αν δεν ζουν στις αντίστοιχες πόλεις μπορούν να συμμετέχουν οι περιθάλποντες σε προγράμματα ενημέρωσης και στήριξης μέσω Διαδικτύου.

Αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης

Βέβαια υπάρχει ελπίδα και για εκείνους που έχουν τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας να βελτιωθούν αλλά και στη συνέχεια να παραμείνουν σε σχετικά καλά επίπεδα παίρνοντας αναστολείς χολινεστερασών. Το 50% των ασθενών παρουσιάζουν βελτίωση, κυρίως των νοητικών λειτουργιών τους, τους επόμενους έξι μήνες,  το 25% παραμένουν σταθεροί για περίπου έναν χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι χειροτερεύουν. Υπάρχει πάντως μελέτη που αποδεικνύει ότι χειροτερεύουν λιγότερο από ό,τι θα χειροτέρευαν αν δεν έπαιρναν αναστολέα χολινεστερασών.

Η τελευταία διαφοροποίηση στην αγωγή της άνοιας τύπου Alzheimer είναι η χορήγηση του διαδερμικού αυτοκόλλητου ριβαστιγμίνης. Το διαδερμικό αυτοκόλλητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς με άνοια της νόσου Alzheimer σε οποιοδήποτε στάδιο και της νόσου Parkinson και επιπροσθέτως σε εκείνους που έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από άλλα φάρμακα ή δεν είναι αισθητό το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα. Παράλληλα το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει η καινοτόμος αυτή μορφή χορήγησης εντοπίζεται στην ταχύτητα επίτευξης της μέγιστης θεραπευτικής δόσης για το σύνολο σχεδόν των ασθενών, εύκολα, με εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια.

 

Δείτε επίσης