Διαβήτης τύπου 2: Όταν είστε άρρωστοι

Επειδή έχετε διαβήτη τύπου 2 δεν είστε πιο επιρρεπής σε κοινές αρρώστιες απ’ ό,τι οι άλλοι. Αν, όμως, τα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι σταθερά υψηλά -για παράδειγμα, πάνω από 10 mmol/l- αυξάνεται η ευαισθησία σας σε λοιμώξεις, γιατί υπάρχει ιδεώδες περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν τα μικρόβια και οι ιοί.

Πώς επηρεάζει μια λοίμωξη, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα, τα επίπεδα της γλυκόζης μου;

Η λοίμωξη πιθανόν να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης σας (το “ζάχαρο” του αίματος όπως διαφορετικά λέγεται). Αυτό συμβαίνει γιατί μέρος της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού στην αρρώστια είναι να παράγει παραπάνω γλυκόζη. Επίσης, παράγετε ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που κάνουν την ινσουλίνη, που παράγετε ή λαμβάνετε με την ένεση, λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο της γλυκόζης. Έτσι, το επίπεδο της γλυκόζης σας είναι πιθανόν να αυξηθεί, ακόμη και χωρίς να φάτε τίποτε.

Τι πρέπει να κάνω για το διαβήτη μου, αν αρρωστήσω;

Ο έλεγχος της γλυκόζης, τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, θα σας δείξει αν έχει ξεπεράσει τα 10 mmol/l. Αν τα έχει ξεπεράσει, πρέπει να προσαρμόσετε αναλόγως τη φαρμακευτική αγωγή σας. Αν αισθάνεστε τόσο άρρωστοι που δεν μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες μετρήσεις ή αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, συμβουλευτείτε έγκαιρα το γιατρό σας.

Τι πρέπει να τρώω και να πίνω, όταν είμαι άρρωστος;

Προσπαθήστε να μην σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε – χρειάζεστε τροφή και υγρά για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια, να προλάβετε την αφυδάτωση και να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας χαμηλή. Πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά που δεν περιέχουν ζάχαρη, για να μην πάθετε αφυδάτωση. Αν κάνετε συνέχεια εμετό, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Αν δεν μπορώ να φάω όταν είμαι άρρωστος, πρέπει να συνεχίσω να παίρνω τα χάπια και την ινσουλίνη;

Ναι. Το σώμα σας παράγει γλυκόζη ακόμη κι όταν δεν τρώτε και μπορεί να παράγει περισσότερη γλυκόζη απ’ ό,τι συνήθως, όταν είστε άρρωστοι. Είναι απόλυτα απαραίτητο να συνεχίσετε να παίρνετε τα χάπια ή την ινσουλίνη σας για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης σας – ίσως να χρειαστεί ακόμη και να αυξήσετε τη δόση σας. Μπορείτε να μειώσετε τη δόση σας όταν αναρρώσετε. Αν έχετε μακροχρόνια ασθένεια, η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης εντός των συνιστώμενων ορίων, ώστε να αποφύγετε τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2.

Συνήθως παίρνω φάρμακα για το βήχα και διάφορα σκευάσματα για τη γρίπη όταν αρρωσταίνω. Μπορώ να συνεχίσω να παίρνω τέτοια σκευάσματα;

Τα φάρμακα και τα σκευάσματα που αγοράζετε χωρίς συνταγή είναι ασφαλή, όταν έχετε διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και τα φάρμακα που περιέχουν σάκχαρα, όπως το σιρόπι του βήχα, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, γιατί η δόση που θα χρειαστεί να πάρετε συνήθως είναι μικρή. Αν προτιμάτε, ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να σας συστήσει κάποιο προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Τι επίδραση θα έχει μια στομαχική ανωμαλία στη γλυκόζη;

Μπορεί οι κρίσεις εμετού και διάρροιας να διαρκέσουν μικρό χρονικό διάστημα, αλλά είναι δυνατόν να έχουν σοβαρή επίπτωση στο διαβήτη σας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Ο κύριος κίνδυνος είναι να αυξηθεί πάρα πολύ το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης.

Είναι αλήθεια ότι η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα;

Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μη κετωτικό υπερωσμωτικό σύνδρομο (ΗΟΝΚ) όταν υπάρχει διαβήτης τύπου 2. Αυτή η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε κώμα. Για το λόγο αυτό, αν δεν μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα σας ή αν δεν μπορείτε να κρατήσετε στο στομάχι σας τροφή και υγρά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή με το νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης