Διαβήτης: Πώς να διαχειριστείτε το στρες

Αν έχετε διαβήτη είναι φυσικό ορισμένες φορές να αισθάνεστε απογοητευμένοι ή να έχετε βαρεθεί την προσπάθεια που απαιτείται για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί ο διαβήτης θα σας βοηθήσει, να ελέγξετε και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας.

Όταν έχετε στρες, το σώμα σας παράγει ορμόνες που κάνουν την ινσουλίνη σας λιγότερο αποτελεσματική -γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα της γλυκόζης σε περιόδους στρες. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας χρήσιμος τρόπος ανακούφισης του στρες καθώς μειώνει επίσης τα επίπεδα της γλυκόζης.

Ορισμένες φορές αισθάνομαι ευερεθιστότητα -είναι το ίδιο με το στρες;

Η βραχυπρόθεσμη ευερεθιστότητα μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό για εσάς. Αν, όμως, αισθάνεστε κατά κανόνα οξύθυμος, πιθανόν να υποφέρετε από στρες. Αν αισθάνεστε διαρκώς ενοχλημένος ή οξύθυμος, πιεσμένος και δυσκολεύεστε να λάβετε τις καθημερινές αποφάσεις για τη ζωή και το διαβήτη σας, τότε όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις στρες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκαλεί το στρες για να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε.

Αν αισθάνεστε στρες σχετικά με τη φροντίδα του διαβήτη σας και σας «παίρνει από κάτω», το ακόλουθο σχέδιο δράσης τριών σταδίων μπορεί να σας βοηθήσει. Ελέγξτε την πρόοδο σας για να δείτε αν επιτυγχάνετε τους στόχους σας. Μπορεί να θέλετε να ανταμείψετε τον εαυτό σας, αν τα πηγαίνετε καλά, ή μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσετε το σχέδιο σας, αν δεν επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Εντοπίστε τις στιγμές που σας είναι δύσκολο να φροντίσετε το διαβήτη σας και ποια δουλειά αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. Προσπαθήστε να γίνετε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς σχετικά με ό,τι σας προκαλεί στρες. Σκεφτείτε πώς νιώθετε για τις καταστάσεις που σας προκαλούν στρες και καταγράψτε τα συναισθήματα σας. Συχνά το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση είναι να αναγνωρίσετε ότι νιώθετε άγχος, απογοήτευση ή θυμό απέναντι σε ορισμένες πλευρές της αντιμετώπισης του διαβήτη. Προσδιορίστε πώς θα θέλατε να αντιμετωπίζετε το διαβήτη και αναρωτηθείτε τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να βρεθείτε στην επιθυμητή αυτή κατάσταση. Για παράδειγμα, αν θεωρείτε ότι δεν κάνετε αρκετές μετρήσεις γλυκόζης, ποιες αλλαγές στη ζωή σας θα σας βοηθούσαν να κάνετε συχνότερες μετρήσεις;

Τι πρέπει να προσέχω για να καταλάβω ότι έχω ενδείξεις στρες;

Το στρες επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να έχετε σωματικά συμπτώματα, π.χ, πονοκέφαλο, ημικρανίες, προβλήματα πέψης ή αϋπνία. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί η όρεξη σας ή μπορεί να αισθάνεστε επιτακτική ανάγκη να καταναλώσετε καφεΐνη, οινοπνευματώδη ποτά ή λιχουδιές που περιέχουν ζάχαρη.

Μπορεί το στρες να προκαλέσει διαβήτη;

Οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός σας όταν έχετε στρες ή δεν είστε καλά ή όταν υποστείτε σοκ, μπορεί να κάνουν λιγότερο αποτελεσματική τη δράση της ινσουλίνης και να προκαλέσουν αύξηση της γλυκόζης. Αν το πάγκρεας αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στην παραγωγή επαρκούς ινσουλίνης, το στρες μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα καταστρέψει την ισορροπία και θα αυξήσει τη γλυκόζη σας, οπότε θα διαγνωστεί διαβήτης. Το στρες, ωστόσο, αποκαλύπτει τον διαβήτη – δεν τον προκαλεί.

Πώς το στρες επηρεάζει το διαβήτη μου;

Οι ορμόνες του στρες έχουν την τάση να αυξάνουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας. Αν το στρες προκαλεί τακτικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα -έστω και βραχυπρόθεσμα- μπορεί να πρέπει να αυξήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας. Αν δεν ξέρετε με βεβαιότητα τι να κάνετε, ρωτήστε το γιατρό σας.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω το στρες;

Η χαλάρωση προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση στο στρες, σε αντιδιαστολή με τις περισσότερες στιγμιαίες λύσεις, όπως το κάπνισμα, ο καφές ή το αλκοόλ ή η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής για ψυχολογική τόνωση. Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να μειώσετε το στρες σας, συζητήστε με ένα δικό σας άνθρωπο και ζητήστε τη βοήθεια του και την υποστήριξη του.

Μάθετε να χαλαρώνετε. Η γιόγκα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να χαλαρώσετε το νου σας και δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο ή να μάθετε πολύπλοκες στάσεις. Ορισμένες απλές ασκήσεις που τεντώνουν το σώμα σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν πολύ σύντομα να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ήρεμοι.

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το στρες;

Ναι. Όταν ασκείστε, αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δυο χημικών ουσιών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση σας και την αίσθηση ευεξίας. Αν μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στο πρόγραμμα σας, θα αισθάνεστε γενικά καλύτερα. Όταν είστε δραστήριος, βοηθάτε τον οργανισμό σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας.

Πώς με βοηθά η χαλάρωση να έχω λιγότερο στρες;

Αντίθετα με τις γρήγορες «λύσεις», όπως το αλκοόλ, ο καφές, τα τσιγάρα και η κατανάλωση γλυκών για ψυχολογική τόνωση, η χαλάρωση αποτελεί λύση για το στρες και σας βοηθά να τα βγάζετε καλύτερα πέρα μακροπρόθεσμα. Αν αφιερώσετε χρόνο στη χαλάρωση, θα μπορέσετε να δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Πάρτε βαθιές αναπνοές, τεντωθείτε, πηγαίνετε έναν περίπατο στον καθαρό αέρα ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.

Όταν αισθάνομαι στρεσαρισμένος, μου είναι δύσκολο να φροντίσω το διαβήτη μου. Τι μπορώ να κάνω;

Το στρες μειώνει την ικανότητα σας να αντιμετωπίζετε καθημερινές ασχολίες. Μπορεί, επίσης, όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένος, να θέλετε να φάτε παραπάνω ή λιγότερο υγιεινά. Προσπαθήστε να θέτετε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένος, π.χ. να φάτε δύο ή τρεις μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα ή να περιορίσετε τον αριθμό των μπισκότων που καταναλώνετε.

 

Δείτε επίσης