Διαβήτης τύπου 2 και γυναίκα

Οι άντρες αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 πιο εύκολα από τις γυναίκες (παίρνοντας λιγότερα κιλά), ωστόσο και οι γυναίκες έχουν γίνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου. Για παράδειγμα, η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 κατά την κύηση έχει διπλασιαστεί στις χώρες της Δύσης, ως συνέπεια της αύξησης του σωματικού βάρους των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη. Είναι πλέον γνωστό ότι ακόμα και μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (του “ζαχάρου” του αίματος όπως λέγεται) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ο διαβήτης της κύησης προσβάλλει το 4% των εγκύων και συνήθως εκδηλώνεται στα μέσα της εγκυμοσύνης, γύρω στην 28η εβδομάδα.

Μπορεί να επηρεάσουν οι ορμόνες μου το επίπεδο της γλυκόζης;

Ναι. Κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα σας παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτό προκαλεί αυξομειώσεις και στα επίπεδα της αιματικής γλυκόζης (λέγεται και “ζάχαρο” του αίματος), γιατί η παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα διαφοροποιούμενα επίπεδα των ορμονών.

Το επίπεδο της γλυκόζης μου αλλάζει λίγο πριν από την περίοδο μου. Τι πρέπει να κάνω για να το αντιμετωπίσω;

Αν το επίπεδο της γλυκόζης αυξάνεται πριν από την περίοδο σας, μπορείτε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, να αποφύγετε την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων ή να αυξήσετε τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής σας για λίγες ημέρες πριν από την περίοδο σας. Αν το επίπεδο της γλυκόζης μειώνεται και έχετε πιο συχνά υπογλυκαιμία πριν από την περίοδο σας, ίσως είναι χρήσιμο να τρώτε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες ή να μειώσετε τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής σας.

Μπορώ να παίρνω αντισυλληπτικά χάπια, όταν έχω διαβήτη τύπου 2;

Ναι. Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ασφαλή όταν έχετε διαβήτη. Ορισμένες φορές το χάπι μπορεί να αυξήσει ελαφρά τα επίπεδα της γλυκόζης – αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε τη διαχείριση του διαβήτη σας για να το αντιμετωπίσετε.

Είμαι στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα της γλυκόζης μου έχουν τρελαθεί. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω;

Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών είναι απρόβλεπτα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας. Ορισμένες φορές, οι αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης σάς δείχνουν ότι άλλαξαν οι ορμόνες και ορισμένες φορές συμβαίνει το αντίστροφο. Η συχνή μέτρηση της γλυκόζης και η καταγραφή των αποτελεσμάτων, καθώς και των συναισθημάτων σας, είναι δυνατόν να σας δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προσαρμόσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας.

Μπορώ να κάνω θεραπεία υποκατάστασης ορμονών, αν έχω διαβήτη;

Ο ίδιος ο διαβήτης δεν σας εμποδίζει να κάνετε θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για σύντομο χρονικό διάστημα. Η μακροπρόθεσμη, ωστόσο, ορμονική θεραπεία δεν συνιστάται, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αν έχετε ορισμένα είδη καρκίνου, η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι ακατάλληλη.

Γιατί παθαίνω συχνά κυστίτιδα και κολπίτιδα;

Τόσο η κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης) όσο και η κολπίτιδα (υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο) μπορεί να προκαλούνται αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι συχνά παραπάνω από τα συνιστώμενα. Η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα δίνει στα μικρόβια και στους μύκητες την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν. Μπορείτε να ακολουθήσετε αγωγή με αντιβιοτικά ή μυκητοκτόνες ταμπλέτες ή κρέμες. Αν έχετε νευροπάθεια του αυτόνομου συστήματος που επηρεάζει την κύστη σας, μπορεί να έχετε προδιάθεση στην κυστίτιδα.

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμη και τώρα που έχω διαβήτη τύπου 2;

Ναι. Ο διαβήτης δεν επηρεάζει τη γονιμότητα σας, αλλά χρειάζεται να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Συνιστάται αλλαγή ή διακοπή της συνηθισμένης φαρμακευτικής αγωγής σας και λήψη ινσουλίνης, καθώς και έλεγχος στα νεφρά και των μάτια σας. Μπορεί, επίσης, να σας συστήσουν να παίρνετε καθημερινά φολικό οξύ και να παρακολουθήσετε ένα προγεννητικό πρόγραμμα για διαβητικές γυναίκες.

Ωστόσο ο διαβήτης μπορεί να γίνει επικίνδυνος για το έμβρυο. Εάν το “ζάχαρο” δεν ρυθμίζεται καλά πριν από την σύλληψη, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια ή ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη. Το πρόβλημα αφορά τόσο τις μητέρες που έχουν ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.

Επιπλέον, ακόμα και μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα του σακχάρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Μια επταετής μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της προοδευτικής αύξησης των επιπέδων του σακχάρου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της έκβασής της. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 23.000 μη διαβητικές γυναίκες, έδειξε πως όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σακχάρου κατά την κύηση τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος να μεγαλώσει πολύ το έμβρυο ώστε να μην μπορεί να γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Μπορώ να εξακολουθήσω να παίρνω τα χάπια του διαβήτη όσο είμαι έγκυος;

Μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε χάπια (π.χ. μετφορμίνη) για σύντομο χρονικό διάστημα αφού αντιληφθείτε ότι είστε έγκυος, αν η εγκυμοσύνη σας δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά δεν συνιστώνται άλλα χάπια για διαβήτη τύπου 2 όταν είστε έγκυος (ή θηλάζετε). Το επίπεδο της γλυκόζης σας θα αυξηθεί κατά την εγκυμοσύνη και όταν χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για να την ελέγξετε, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει ενέσεις ινσουλίνης.

Διαβήτης και ερωτική ζωή

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη είναι λιγότερο ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή, συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικες τους. Ωστόσο, ενώ οι διαβητικοί άνδρες είναι γνωστό ότι έχουν επιρρέπεια σε σεξουαλικά προβλήματα, και συγκεκριμένα ανικανότητα, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ερωτική ζωή των γυναικών με διαβήτη. Η Δρ Άλισον Ουάνγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησε σχεδόν 2.300 γυναίκες, ηλικίας 40-80 ετών από την Καλιφόρνια και διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο όσων έκανε θεραπεία με ινσουλίνη είχε μέτρια ή ελάχιστη σεξουαλική ικανοποίηση. Το ένα τέταρτο των διαβητικών γυναικών που δεν έπαιρνε ινσουλίνη ανέφερε όμοια επίπεδα μη ικανοποίησης, ενώ λιγότερο από μια στις πέντε υγιείς γυναίκες έχει παρόμοιο πρόβλημα. Το κενό ευχαρίστησης ίσχυε ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, τα περιττά κιλά, η θεραπεία οιστρογόνων και η προσωπική κατάσταση.

Δεν είναι ότι οι γυναίκες με διαβήτη δεν ενδιαφέρονται για το σεξ. Οι γυναίκες της παραπάνω μελέτης ενδιαφέρονταν για τον έρωτα και είχαν όμοια επίπεδα δραστηριοποίησης με τις υγιείς γυναίκες. Είχαν όμως περισσότερα ερωτικά προβλήματα. Τέλος, οι γυναίκες με επιπλοκές του διαβήτη όπως καρδιακή και νεφρική νόσο, ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ λιγότερο από μια φορά ανά μήνα. Είναι πολλοί οι λόγοι που οι διαβητικές γυναίκες έχουν περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα. Το βάρος της χρόνιας νόσου επηρεάζει ψυχολογικά τη γυναίκα, καθώς επίσης και οι νευρικές βλάβες ως απόρροια της αύξησης του σακχάρου του αίματος.

Δείτε επίσης