Τι είναι η ψευδοουρική αρθρίτιδα

Όπως και η ουρική αρθρίτιδα, η οξεία αρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί όταν κρύσταλλοι διϋδρικού πυροφωσφορικού ασβεστίου εναποτίθενται στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στο γόνατο και λιγότερο συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Είναι γνωστή ως ψευδοουρική αρθρίτιδα (pseudogout) εξαιτίας της ομοιότητας της με την ουρική αρθρίτιδα.

Η ψευδοουρική αρθρίτιδα προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες απ’ ό,τι τις γυναίκες, συγκριτικά με την ουρική αρθρίτιδα, και εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε πολλά μέλη μιας οικογένειας. Σε ορισμένους ανθρώπους, τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με εκείνα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

Σε πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων της χώρας μας, ο επιπολασμός της ψευδοουρικής αρθρίτιδας, δηλαδή. η συχνότητά της, βρέθηκε στο επίπεδο του 0,4‰ των ενηλίκων της χώρας μας. Η συχνότητα της νόσου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι περίπου 2,3‰.

Αιτία

Η εναπόθεση κρυστάλλων διϋδρικού πυροφωσφορικού ασβεστίου στην άρθρωση είναι το αίτιο της ψευδοουρικής αρθρίτιδας. Οι κρύσταλλοι αυτοί εναποτίθενται πρώτα στον χόνδρο και προκαλούν την καταστροφή του και μετά έχουμε την ανάπτυξη φλεγμονής που είναι αυτή που προκαλεί το πρήξιμο της άρθρωσης και τον πόνο.

Η ακριβής προέλευση των κρυστάλλων είναι άγνωστη. Μπορεί να σχετίζεται με ανωμαλίες στον συνδετικό ιστό ή τον χόνδρο, με άλλες διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου και ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ή με την υπερβολική συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα. Επεισόδια ψευδοουρικής αρθρίτιδας παρουσιάζονται έπειτα από εγχείρηση, διαταραχές του μεταβολισμού ή τραυματισμό.

 Συμπτώματα

Η προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να εμφανίζει σοβαρό πόνο, οίδημα, δυσκαμψία, ερυθρότητα. Μπορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ των κρίσεων ενώ άλλοι εμφανίζουν συνεχώς πόνο και δυσκαμψία απλά σε μικρότερο βαθμό από τις κρίσεις.

Κλινικά, η ψευδοουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επεισόδια προσβολής οξείας αρθρίτιδας, που μοιάζουν πολύ με εκείνα της ουρικής αρθρίτιδας, γι’ αυτό και της δόθηκε η ονομασία ψευδοουρική. Η φλεγμονή στην άρθρωση σε αυτή την πάθηση οφείλεται σε κρυστάλλους διϋδρικού πυροφωσφορικού ασβεστίου και εκδηλώνεται με όλα τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής, δηλαδή πόνο στην άρθρωση, διόγκωση, θερμότητα, ερυθρότητα και μεγάλη ευαισθησία. Κάθε επεισόδιο οξείας προσβολής διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες και υποχωρεί για να υποτροπιάσει μετά από παρέλευση εβδομάδων, μηνών ή ετών.

Διάγνωση

Δυστυχώς η διάγνωση της ψευδοουρικής αρθρίτιδας είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με την ουρική αρθρίτιδα ή και άλλες νόσους. Παρ’ ότι υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές, η θεραπεία είναι λιγότερο στοχευμένη από ότι στην ουρική αρθρίτιδα.

Αν ο γιατρός υποψιαστεί ψευδοουρική αρθρίτιδα, μπορεί αρχικά να ζητήσει ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσει αν υπάρχουν εκεί εναποθέσεις που είναι γνωστές ως χονδρασβέστωση. Θα διαπιστώσει επίσης αν συνυπάρχει οστεοαρθρίτιδα, καθώς αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά συχνός. Επίσης είναι πιθανό να κάνει αναρρόφηση λίγου αρθρικού υγρού με βελόνα, το οποίο θα σταλεί για ανάλυση, για να ανιχνευθούν σε αυτό οι κρύσταλλοι πυροφωσφωρικού ασβεστίου.

Θεραπεία

Μπορείτε να πάρετε αναλγητικά και ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) για να ανακουφιστεί ο πόνος, να υποχωρήσει η διόγκωση και να μετριαστεί η δυσκαμψία. Όμως, αυτά δεν εμποδίζουν τις επιπλέον βλάβες. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την αφαίρεση υγρού από την άρθρωση και να σας χορηγήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών. Θα πρέπει επίσης να ασκείστε τακτικά για να ενδυναμώσετε τους γύρω μυς. Η φυσιοθεραπεία είναι χρήσιμη, για να διατηρήσει η άρθρωση την κινητικότητα της.

Δείτε επίσης