Το ελληνικό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) στοχεύει τη διεθνή αγορά

Μπορεί η καλλιέργεια του Goji Berry (γκότζι μπέρι) να ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, αλλά ένας συνεργατικός σχηματισμός στην Ελλάδα, με έδρα την Κοζάνη, οραματίζεται να “βάλει” τα προϊόντα με ελληνικό γκότζι μπέρι στην αγορά ου εξωτερικού, προβάλλοντας μάλιστα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις ιδιότητες της συγκεκριμένης “υπετροφής”.

Μπισκότα, σοκολάτες, καλλυντικά και χυμοί με Goji Berry (γκοτζι μπερι) ελληνικής καλλιέργειας που μάλιστα θα είναι αναγνωρίσιμα και διεθνώς, με ενιαίο λογότυπο στις ετικέτες τους. Γιατί όχι;

“Ελληνικό Γκότζιμε 10 μέχρι στιγμής, καλλιεργητές

Το cluster, με την επωνυμία «Ελληνικό Γκότζι», έχει πανελλήνια εμβέλεια και ενώνει υπό τη σκέπη του 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του “θαυματουργού” φρούτου γκοτζι μπερι, ΑΕΙ, ΤΕΙ, οργανισμούς και ινστιτούτα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ), Χρήστος Τράντης, ομιλητής σε πρόσφατη ημερίδα για το θέμα, που διοργάνωσε ο δήμος Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με το cluster και με την υποστήριξη του ΙΠΑΔΜ. Σε επόμενο στάδιο, στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες καλλιέργειες, ώστε το φρούτο να παράγεται σε ποσότητες επαρκείς για την πραγματοποίηση εξαγωγών στη διεθνή αγορά.

«Η καλλιέργεια του φυτού Goji Berry ξεκίνησε στην Κεντρική Μακεδονία, πριν τρία χρόνια και στην Κόρινθο τον Οκτώβριο του 2011, ενώ στόχος μας είναι να δημιουργηθούν αρχικά πέντε πυρήνες καλλιέργειας, στις περιοχές γύρω από τη Βέροια, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, την ‘Αρτα και την Κορινθία. Καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν ήδη και μάλιστα από αυτές συγκεντρώνουμε και πειραματικά δεδομένα για την αγορά του», διευκρίνισε ο κ. Τράντης.

Κατά τον ίδιο, στόχος του cluster δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της καλλιέργειας και της μεταποίησης στην Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία ενιαίου εμπορικού σήματος (brand name), η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα, ανάπτυξη, δικτύωση και προβολή του ελληνικού φυτού γκότζι μπέρι (Goji Berry) στη διεθνή αγορά.

Ελληνικό Goji Berry από τη Ρωσία μέχρι τον Αραβικό Κόλπο και τις ΗΠΑ

Ο κ. Τράντης πρόσθεσε ότι ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικά προϊόντα με ελληνικό γκότζι μπέρι μηνιαίως, οι οποίοι αφορούν τρεις κωδικούς μπισκότων (παιδικό, διαίτης και ειδικό διαίτης), σοκολάτες, μαρμελάδα και καλλυντικά, που ξεκίνησαν ήδη να διατίθενται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών, για την παραγωγή χυμού γκοτζι μπερι.

«Ως προς τις εξαγωγές, αγορές που έχουν γίνει στόχοι είναι αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ, όπου έχουμε ήδη σχετικές επαφές. Για να μπορέσουμε, όμως, να εξυπηρετούμε με συνέπεια έναν ξένο εμπορικό εταίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να ”πιάσουμε” μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού γκότζι μπερι το 2013 και το 2014, γι’ αυτό πρέπει τώρα να προσελκύσουμε περισσότερους παραγωγούς από την ελληνικά αγορά», συμπλήρωσε.

Κατά τον κ. Τράντη, το ελληνικό γκότζι μπέρι (Goji Berry) παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την σοδιά άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας κάνει στο φυτό να αποδίδει, φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες καθώς και να έχει πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Παράλληλα, τα προϊόντα που παράγονται -και θα εξακολουθούν να παράγονται από αυτό -είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με ζέα και φαγόπυρο.

«Πρόσθετο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι βρίσκεται σήμερα σε πρώιμο στάδιο, αντίστοιχο του ελληνικού, σε σχεδόν όλες τις χώρες και καμία εξ αυτών δεν το προωθεί μέσω ενός cluster, όπως εμείς, άρα οι προοπτικές είναι ευοίωνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι το cluster είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και το μόνο που ζητά από το κράτος είναι η συνδρομή του στην έρευνα αγοράς νέων προϊόντων.

Στους καλλιεργητές, το cluster «Ελληνικό Γκότζι» θα παρέχει πιστοποιημένες επιλογές (φυτά), τεχνική υποστήριξη και ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια και τη διάθεση του καρπού (απορρόφηση), ενώ στους μεταποιητές – διακινητές εξασφάλιση προμήθειας σπόρων (βιολογικό προϊόν), τεχνογνωσία (συνταγές) και υποστήριξη στη διακίνηση, δικτύωση και προβολή των προϊόντων γκότζι μπέρι (Goji Berry). Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η πρώτη παρουσίαση του λογότυπου του ελληνικού γκότζι μπερι, που θα το συνοδεύει ως σήμα κατατεθέν στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Υψηλή εμπορική αξία, χαμηλό κόστος, ευκολία ανάπτυξης για το Goji Berry

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση, ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, είπε ότι αυτό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής στην περίπτωση του γκότζι μπέρι είναι η υψηλή εμπορική του αξία στην αγορά και ότι αποτελεί μια ανερχόμενη καλλιέργεια με χαμηλό κόστος και ευκολία στη διαδικασία φύτευσης και ανάπτυξής της, δίνοντας αξιόπιστη λύση στην αναζήτηση μιας κερδοφόρας επένδυσης.

«Είναι σίγουρο, ότι το φυτό γκότζι μπέρι θα μας απασχολήσει πολύ στο εξής, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά». ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και αυτής της καλλιέργειας, γιατί, έχοντας μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη χώρα, είναι σε θέση να δώσει ακόμη αποδοτικότερη παραγωγή.

Καινοτόμος επένδυση Goji Berry στην Καρδίτσα

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής αξιοποίησης του γκότζι μπέρι, μια καινοτόμο επένδυση στην Καρδίτσα, που χρηματοδοτείται από το Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται, είπε, για τη δημιουργία, στον δήμο Σοφάδων, μονάδας μεταποίησης, συσκευασίας και εμπορίας όχι μόνο του γκότζι μπέρι, αλλά και άλλων φρούτων και βοτάνων της κατηγορίας των λεγόμενων «υπερτροφών», σε συνεταιρισμό.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, που το έχει αναλάβει, θα έχει δύο γραμμές παραγωγής […] και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, θα μεταποιούνται αρωματικά φυτά, όπως Αρώνια και Ιπποφαές […] αλλά και φρούτα, όπως το Μύρτιλλο και το Λύκιο ή το Γκότζι Μπέρι», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κόστος Goji Berry ανά στρέμμα, τιμή πώλησης και απόδοση σε κιλά ανά δένδρο

Από την πλευρά του, ο βιοκαλλιεργητής Φώτης Μπουκινάς επισήμανε ότι το γκότζι μπέρι είναι πολυετές φυτό και αναπτύσσεται σε αμμώδη ή και αργιλώδη χωράφια, που να στραγγίζουν καλά, να αρδεύονται και να μην σκιάζονται. Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο, η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά ανά δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουκινά, το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας Goji Berry (ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά την τιμή του προϊόντος, ο νωπός καρπός γκότζι μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100 γραμμάρια, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330 γραμμαρίων.

Ευεργετικές ιδιότητες με την κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων Goji Berry ημερησίως

Ο κλινικός διαιτολόγος Νίκος Παπασπανός, μίλησε για τη σύνθεση, τις αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες, καθώς και για τη διατροφική αξία του Γκότζι Μπέρι. Εξήγησε ότι η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων Goji Berry, σε οποιαδήποτε μορφή, έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό: δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη (χοληστερίνη) στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, επούλωση πληγών, καλή όραση, στα οστά και τα δόντια. (Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες του Goji Berry και την καλλιέργειά του).

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Φώτης Δημητριάδης τέλος, επισήμανε ότι η αγροτική περιοχή του δήμου έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει επίκεντρο ανάπτυξης νέων καλλιεργειών όπως το γκότζι μπέρι. «Διαθέτουμε 2 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ευεπίφορη για καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας ετήσιων και πολυετών φυτών, με σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, ανθρώπινο δυναμικό και κομβική θέση στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο», είπε ο κ. Δημητριάδης, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας, που με την παράλληλη χρήση του ως εμπορευματικό (Cargo), μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων.

Δείτε επίσης