Έστω λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, μειώνει το IQ του εμβρύου

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρα Ρον Γκρέι, στα πλαίσια της έρευνας συσχέτισαν το δείκτη νοημοσύνης (IQ) 4.167 παιδιών με το αν και πόσο αλκοόλ έπιναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη τους. Οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι οι έγκυες  γυναίκες που πίνουν έστω και λίγο αλκοόλ, όπως είναι 1-2 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, απειλούν με μείωση τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντάς το σε κίνδυνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, της τάξης της μίας έως έξι μερίδων (ποτών) την εβδομάδα, επιδρά αρνητικά στην νοημοσύνη του παιδιού.

Το αλκοόλ επηρεάζει τα γονίδια

Οι επιστήμονες απέκλεισαν τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη νοημοσύνη του παιδιού εστιάζοντας μόνο στις αλλαγές που προκαλεί το αλκοόλ σε γονίδια που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ.

Κατά μέσο όρο, ο δείκτης IQ του παιδιού ήταν περίπου δύο μονάδες (1,8) μικρότερος για κάθε μια γενετική μετάλλαξη που είχε, ενώ αντίθετα τα παιδιά των εγκύων που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, δεν εμφάνιζαν μείωση της νοημοσύνης τους.

Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν μια ακριβή σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνά τους δείχνει πως είναι η έκθεση στο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη αυτή που ευθύνεται για την κατοπινή μείωση της νοημοσύνης των παιδιών.

«Εξαρτάται από κάθε γυναίκα να αποφασίσει αν θα πίνει ή όχι κατά την εγκυμοσύνη της, εμείς απλώς παρέχουμε τα στοιχεία. Όμως θα συνιστούσα να αποφύγει το αλκοόλ. Γιατί να το ρισκάρει;», δήλωσε ο Ρον Γκρέι.

Η κύρια ερευνήτρια δρ Σάρα Λιούις πρόσθεσε ότι «όπως δείχνουν τα ευρήματα, ακόμα και μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ που θεωρούνται ακίνδυνα, επιδρούν στην παιδική νοημοσύνη, επειδή το αλκοόλ επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου».

Δείτε επίσης