Νέο τεστ εμβρυϊκής ινονεκτίνης για τον πρόωρο τοκετό

Επαναστατικό τεστ που αναπτύχθηκε στη Βρετανία μπορεί να προβλέψει εάν μια γυναίκα θα γεννήσει με πρόωρο τοκετό. Το τεστ που δημιουργήθηκε από τους ειδικούς του νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’ μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης της κύησης που λέγεται εμβρυϊκή ινονεκτίνη (ή φιμπρονεκτίνη, στα αγγλικά fetal fibronectin). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο τεστ για την πρόωρη γέννηση μπορεί να σώσει πολλές γυναίκες αλλά και τα παιδιά τους με δεδομένο ότι σήμερα ότι ένα στα 13 βρέφη γεννιέται πρόωρα.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται παγκοσμίως περί τα 15 εκατομμύρια παιδιά πριν την 37η εβδομάδα της κύησης ενώ 1,1 εκατομμύρια πρόωρα βρέφη πεθαίνουν ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, κατά τους ειδικούς, τα ποσοστά πρόωρης γέννησης αυξάνονται σε όλες τις χώρες, τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις ανεπτυγμένες. Οι σημερινές εξετάσεις που προβλέπουν πότε θα γίνει ο τοκετός απαιτούν περί τα 25 λεπτά για να δώσουν αποτελέσματα ενώ το νέο τεστ μειώνει αυτόν τον χρόνο σε μόλις 10 λεπτά.

Νέα, εξελιγμένη έκδοση της εξέτασης για την εμβρυική ινονεκτίνη

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του τεστ οι ειδικοί λαμβάνουν επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας σε γυναίκες που εμφανίζουν συσπάσεις εβδομάδες πριν την κανονική ημερομηνία τοκετού. Μετρούν τα επίπεδα της εμβρυϊκής ινονεκτίνης – η πρωτεΐνη αυτή (λέγεται και εμβρυϊκή φιμπρονεκτίνη) παρουσιάζεται στις 22 εβδομάδες της κυήσεως καθώς και στο τέλος της. Εάν τα επίπεδα της ινονεκτίνης είναι υψηλά και η γυναίκα εμφανίζει πρόωρες συσπάσεις, τότε οι γιατροί καταλαβαίνουν ότι θα γεννήσει πρόωρα μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριου Σέναν που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τεστ που μετρά τα επίπεδα της εμβρυικής ινονεκτίνης υπάρχει και σήμερα. Ωστόσο η νέα «έκδοσή» του που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Guy’s and St Thomas’ είναι πολύ πιο ακριβής. «Το εξελιγμένο τεστ είναι πιο ακριβές και μειώνει την ανάγκη να μένουν γυναίκες χαμηλού κινδύνου στο νοσοκομείο για θεραπεία ή νοσηλεία ενώ δεν χρειάζεται» ανέφερε ο καθηγητής.

Κλινικές δοκιμές που διεξήγαγαν οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει την επιτυχία του τεστ. Από αυτές προέκυψε ότι τα υψηλά επίπεδα εμβρυϊκής ινονεκτίνης διπλασιάζουν τον κίνδυνο τοκετού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις δοκιμές το 75% όσων είχαν υψηλές μετρήσεις εμβρυϊκής ινονεκτίνης γέννησε πριν την 34η εβδομάδα της κύησης – τουλάχιστον έξι εβδομάδες νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Σημειώνεται ότι το πρώτο νοσοκομείο το οποίο θα διεξάγει ευρέως το νέο τεστ είναι το Guy’s and St Thomas’, ωστόσο ο εξελιγμένος εξοπλισμός για τη διεξαγωγή του έχει ήδη τοποθετηθεί σε τουλάχιστον άλλα 133 νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Αγνωστο τοπίο» ο πρόωρος τοκετός

Τη στιγμή που το νέο τεστ δίνει ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της πρόωρης γέννησης, ειδικοί προειδοποιούν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι η πρόωρη γέννηση και οι επιπλοκές της αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο πρόωρος τοκετός είναι ακόμη ένα άγνωστο σε μεγάλο βαθμό πεδίο με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω μελέτες ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων.

Ανάλυση που διεξήγαγαν ειδικοί στην υγεία των παιδιών από πλήθος οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η οργάνωση «Save the Children» καθώς και η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και η οποία αφορούσε 39 ανεπτυγμένες χώρες έδειξε ότι τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων θα μπορούσαν να μειωθούν – τουλάχιστον ως έναν βαθμό – εάν εφαρμόζονταν μέτρα όπως η αποφυγή των πολύδυμων κυήσεων μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο οι ειδήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αίτια των πρόωρων γεννήσεων παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα με αποτέλεσμα να απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

 

Δείτε επίσης