Εναλλακτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πιπερόριζα, η βαλεριάνα, η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, και τα συμπληρώματα ωμέγα-3, μπορούν να είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης των διάφορων μορφών της. Επίσης, ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω του βελονισμού ή του διαλογισμού.

Τι είδους οφέλη μπορώ να περιμένω από κινητικές θεραπείες, όπως η γιόγκα, το Tάι Tσι, το Πιλάτες ή το Τσι Κουνγκ;

Η διασφάλιση της κινητικότητας είναι πολύ σημαντική για ανθρώπους με αρθρίτιδα. Όταν οι αρθρώσεις είναι δύσκαμπτες ή πονούν, συχνά αποφεύγουμε να τις χρησιμοποιούμε, αλλά αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο πόνο και να δυσχεράνει την καθημερινότητα σας. Οι κινητικές θεραπείες διδάσκουν νέους τρόπους να στηρίζετε, να εκτείνετε και να κινείτε το σώμα σας. Οι αλλαγές αυτές θα βελτιώσουν τη στάση σας, γεγονός που μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αλλά να οδηγήσει και σε μια συνολικότερη αίσθηση ευεξίας.

Αξίζει να δοκιμάσω την τεχνική Alexander για να βελτιώσω τη στάση του σώματος μου;

Μάλλον ναι. Η τεχνική Alexander βασίζεται στην αντίληψη πως το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη συνολική ευλυγισία και υγεία του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, πιθανόν να έχετε αναπτύξει άβολους τρόπους να κάθεστε, να στέκεστε και να κινείστε. Ασυνείδητα γεμίζετε ένταση από το άγχος και το στρες και υιοθετείτε κακές στάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείτε το σώμα σας. Οι δάσκαλοι που εξασκούν αυτή την τεχνική θα σας δείξουν πώς να διορθώσετε τα προβλήματα στάσης και πώς να χρησιμοποιείτε το σώμα σας με πιο «φυσικό» τρόπο. Η τεχνική ωφελεί άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οσφυαλγία και ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.

Το μασάζ θα ωφελούσε τα αρθριτικά μου συμπτώματα;

Το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από το στρες. Το μοντέρνο μασάζ, γνωστό επίσης ως σουηδικό μασάζ, αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα από έναν Σουηδό ονόματι Per Henrik Ling. Υπάρχουν πλέον πολλά διαφορετικά είδη μασάζ που είναι πιο ήπια από τις κάπως έντονες μεθόδους του Ling. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές μαλάξεων των μαλακών μορίων, μερικές εκ των οποίων χρησιμοποιούν έλαια αρωματοθεραπείας. Το μασάζ εφαρμόζεται σε πληθώρα παθήσεων και υπάρχουν σχετικά καλές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του. Ωστόσο, όπως και με κάθε θεραπεία αφής, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν οι αρθρώσεις έχουν φλεγμονή. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον ρευματολόγο σας αν το μασάζ ενδείκνυται για εσάς.

Οι μαλάξεις και οι χειροπρακτικές τεχνικές θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο ή στην αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων μου;

Πιθανόν. Οι μαλάξεις και οι χειροπρακτικές τεχνικές, όπως το μασάζ, η χειροπρακτική και η οστεοπαθητική, είναι από τις πιο αξιόπιστες εναλλακτικές θεραπείες. Όταν γίνονται από έμπειρα χέρια, βοηθούν στην ανακούφιση από πιασίματα και πόνο και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Κατά βάθος, στοχεύουν στην επαναφορά της ισορροπίας του σώματος και στην αποκατάσταση της ακέραιης φύσης του μυοσκελετικού συστήματος.

Υπάρχουν άλλες παρόμοιες θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μου;

Ναι, αν και υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία για τη λειτουργία τους. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, καθώς είναι γνωστή για την ικανότητα της να ενισχύει τη ζωτικότητα, να βελτιώνει τη γενικότερη ευεξία και να αποκαθιστά την καλή υγεία. Η ρεφλεξολογία, όπως και το μασάζ, σας βοηθά να χαλαρώσετε και μπορεί να ανακουφίσει από το στρες.

ΜΑΛΑΞΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Οι διάφορες μορφές μασάζ μπορούν να ανακουφίσουν από τα αρθριτικά συμπτώματα όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, τα τραβήγματα και η ακινησία. Το μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος προς τους μυς προκειμένου κι έτσι ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ; ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;
Σουηδικό μασάζ Ζύμωμα (petrissage) ή ρυθμικές κινήσεις ολίσθησης (effleurage) στους μυς και τα μαλακά μόρια. Μπορεί να περιλαμβάνει έλαια ή συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης. Μειώνει τη γενική δυσκαμψία και χαλαρώνει την ένταση. Ωφελεί στην οστεοαρθρίτιδα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ινομυαλγία.
Μασάζ σε κάθισμα Μαλάξεις σε ειδικά σχεδιασμένο κάθισμα που κάμπτει το σώμα. για την καλύτερη πρόσβαση του θεραπευτή στις τεταμένες αρθρώσεις σας. Στους πόνους των αρθρώσεων του αυχένα και της μέσης, την ινομυαλγία και τους αρθριτικούς πόνους – αρκεί να κάθεστε αναπαυτικά στο κάθισμα.
Απελευθέρωση μυϊκής περιτονίας Αργές, απαλές μαλάξεις της περιτονίας -των λεπτών ιστών γύρω από τους μυς- για να τεντωθούν οι σφιγμένοι ιστοί και να ανακουφιστεί ο πόνος και το στρες. Στην ινομυαλγία και στην ανακούφιση του γενικού στρες που σχετίζεται με κάθε χρόνια νόσο.
Βαθύ μυϊκό μασάζ Διώχνει τη μυϊκή τάση στα βαθύτερα στρώματα των μαλακών μορίων, με μαλάξεις κατά μήκος του μυός. Μπορεί επίσης να μαλακώσει τον ουλωτικό ιστό μέσα στα μαλακά μόρια. Στη γενική αρθρίτιδα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην οσφυαλγία που σχετίζεται με αρθρίτιδα.

 

Ποια ομοιοπαθητικά φάρμακα βοηθούν στην αρθρίτιδα;

Ένας επαγγελματίας ομοιοπαθητικός, έμπειρος στη θεραπεία της αρθρίτιδας, μπορεί να σας συστήσει διάφορα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Rhus toxicodendron (Ρους η τοξική) μπορεί να βοηθήσει στην πρωινή δυσκαμψία. To Apis melMca βοηθάει τις θερμές, διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, ενώ το Causticum βοηθά όσους έχουν αρθρώσεις πολύ ευαίσθητες στις καιρικές μεταβολές.

 

 

Δείτε επίσης