Η ανεργία “χτυπάει” την καρδιά όσο το κάπνισμα

anergia-stresΑμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανεργία μετά την ηλικία των 50 ετών αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) όσο και το κάπνισμα. Μελετώντας 13.451 εθελοντές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27% τον πρώτο χρόνο έπειτα από την απόλυση και από κει και πέρα κατ’ αναλογίαν με τις αποτυχημένες απόπειρες εύρεσης νέας εργασίας.

Ανάλογες αυξήσεις στον κίνδυνο για έμφραγμα δεν παρατηρήθηκαν σε όσους εγκατέλειπαν οικειοθελώς τη δουλειά τους για τον οποιοδήποτε λόγο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπαίτιο για την συσχέτιση είναι το στρες.

Η νέα μελέτη είχε διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετίες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο καταγράφηκαν 1.061 εμφράγματα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το προφίλ των ανθρώπων που είχαν υποστεί έμφραγμα, εντόπισαν ορισμένες τάσεις. Κατ’ αρχήν, ήταν πιθανότερο να έχουν συμβεί σε άντρες και γυναίκες που κάπνιζαν, διέθεταν περιττά κιλά και διήγαγαν καθιστική ζωή με ελάχιστη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα.

Ήταν επίσης πιθανότερα τα εμφράγματα στους μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές (άνω των 50 ετών) και σε όσους έπασχαν από υπέρταση ή διαβήτη τύπου 2.

Το στρες της ανεργίας χειρότερο από το στρες της εργασίας

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι καλά τεκμηριωμένο πως σχετίζονται με το έμφραγμα (καρδιακή προσβολή), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απόλυση και η ανεργία συσχετίζονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Στην πραγματικότητα, τα εμφράγματα ήταν κατά 27% συχνότερα μεταξύ όσων προσφάτως είχαν απολυθεί – και μάλιστα ανεξάρτητα από το είδος του επαγγέλματός τους. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αθροιστικός, διότι οι πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα αυξάνονταν κατά 63% όταν είχαν χάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέσσερις ή περισσότερες δουλειές. Σε αντιδιαστολή, το κάπνισμα από μόνο του αύξανε τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 44%.

«Η ανεργία φαίνεται πως έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και μάλιστα εφάμιλλο με αυτόν των γνωστών παραγόντων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Τζωρτζ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας & Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, στη Βόρειο Καρολίνα.

«Πιστεύουμε ότι το στρες της ανεργίας είναι υπεύθυνο γι’ αυτή τη συσχέτιση, καθώς και ότι αυτού του είδους η ψυχική επιβάρυνση είναι πολύ χειρότερη από το να έχει κάποιος μια εξαιρετικά στρεσογόνο εργασία», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης