To ελληνικό πρόγραμμα του «Μπάντμιντον» το 2013

O διευθύνων σύμβουλος του θεάτρου Μιχάλης Αδάμ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της 7ης καλλιτεχνικής περιόδου έχοντας δίπλα του τους συντελεστές των παραστάσεων που θα βρεθούν στους χώρους του «Μπάντμιντον». Όπως είπε ο Μιχάλης Αδάμ « το πρόγραμμα πληροί τους δύο βασικούς στόχους που έχει το Μπάντμιντον, το να αποτελεί –λόγω του θεάτρου-–η Αθήνα σταθμό διεθνών περιοδειών μεγάλων καλλιτεχνικών σχημάτων απ’ όλο τον κόσμο και το θέατρο να γίνει πόλος έλξης οργάνωσης και παραγωγής μεγάλων ελληνικών παραστάσεων που απαιτούν συνένωση καλλιτεχνικών δυνάμεων». Θεωρεί επίσης μοναδικό ότι το «Μπάντμιντον» έχει πηγή εσόδων μόνο τα εισιτήρια – από τις μοναδικές περιπτώσεις που λειτουργεί «ενός τέτοιου μεγέθους θέατρο στην Ευρώπη χωρίς επιδοτήσεις».

Το ελληνικό πρόγραμμα που περιέχει τέσσερις παραγωγές ανοίγει τις πύλες του στις 6 Δεκεμβρίου με την πρώτη θεατρική διασκευή του «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό αφορά την παραμονή του συγγραφέα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο του. Τη διασκευή έκαναν από κοινού ο Θέμης Μουμουλίδης και ο Στέλιος Μάινας.

Όπως είπε χθες ο Θέμης Μουμουλίδης, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, «η ιδέα έπεσε το 2007 όταν συνάντησα τον Καμπανέλη και του πρότεινα το “Μεγάλο Τσίρκο” αλλά είπε πως το έργο έκανε τον κύκλο του και μου αντιπρότεινε το Μαουτχάουζεν». Ενώ ο σκηνοθέτης θεωρεί ως σημαντικό το στοιχείο ότι αυτό το βιβλίο των 360 σελίδων «βάζει το θεατή απέναντι στην ιστορική συνείδηση, ένα γεγονός που έχει απουσιάσει από την Ελλάδα». Φωτίζει, όπως συνεχίζει, τι συνέβη στις ακραίες ιδεολογίες. Ενώ για το περιβάλλον της κρίσης σημειώνει ότι η πραγματικότητα βρίσκει το ελληνικό θέατρο απροετοίμαστο. Ενώ ένα από τα καλά στοιχεία της κρίσης είναι ότι δίνει την ευκαιρία «να βρεθούμε ξανά μεταξύ μας και να κουβεντιάσουμε».

Ο Στέλιος Μάινας είπε από την πλευρά του ότι σε αυτή την εποχή άρνησης και κατάθλιψης αναρωτήθηκε γιατί να ανεβάσουν αυτό το έργο και η απάντηση ήρθε με το που το ξαναδιάβασε: «Κατάλαβα πως ο Καμπανέλλης ήταν ένας αισιόδοξος άνθρωπος που δεν κατάφερε να τον διαλύσει ο φασισμός. Έφυγε με την ανάγκη της χαράς της ζωής από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Έτσι και σήμερα πρέπει να κάνουμε εσωτερική αντίσταση για να μη χαθεί ο ανθρωπισμός και η αγάπη μας για τη ζωή». Ακούγονται οι μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη από τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών. Επίσης θα ακουστούν έργα του Μάλερ. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη κ.ά. Την 20μελή ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου.

* Οι «Άγαμοι Θύται» επιστρέφουν με χιούμορ και σαρκασμό στην Αθήνα ύστερα από τις πετυχημένες παραστάσεις τους στη Θεσσαλονίκη που παρακολούθησαν 40 χιλιάδες θεατές. «Θα κάνουμε μία παράσταση με στοιχειά μιούζικαλ και σάτιρας με πλάγια ματιά και υπαινιγμό», είπε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Εξήρε τη συμμετοχή της Εβελίνας Παπούλια λέγοντας ότι είναι πολυτάλαντη: συνδημιουργός, τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια. Παραστάσεις από 23 Ιανουαρίου.

* Μια νέα αντίληψη για το παιδικό θέατρο θα παρουσιαστεί με την παράσταση «Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με τον διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της Σοφίας Σπυράτου, η οποία είπε χθες ότι «δεν υπάρχει παιδικό θέατρο αλλά καλό ή κακό θέατρο». Ενώ πρόσθεσε πως το καλό θέατρο στηρίζεται σε αρχετυπικούς μύθους όπως της Αριάδνης, του Θησέα και του Μινώταυρου. «Θέλουμε να αποτυπώσουμε την ελληνική μυθολογία όχι με τον στόμφο αλλά να αποτυπώσουμε την αισθητική των κόμικ που είναι κοντά στα σημερινά παιδιά», είπε η Σοφία Σπυράτου, που στόχος είναι να παιδιά να μυηθούν στα πρότυπα του Έλληνα που δεν είναι η μυϊκή δύναμη αλλά το μυαλό και η ευστροφία». Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Το ρόλο του Θησέα ερμηνεύει Γιάννης Στάνκογλου. Παραστάσεις από τις 26 Ιανουαρίου.

* «Θα μπορούσε να είναι η συνέχεια του “Αναζητώντας τον Αττίκ», είπε ο Μιχάλης Αδάμ για την επιθεώρηση «Θα σε πάρω να φύγουμε» που ανεβαίνει από 13 Μαρτίου με πλήθος γνωστών πρωταγωνιστών, όπως ο σκηνοθέτης και χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός που έχει τη μουσική διεύθυνση και θα διευθύνει τη ζωντανή ορχήστρα και ο Άγγελος Πυριόχος, που υπογράφει τα κείμενα.

«Αναζητούμε αυτή την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επιθεώρηση από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και την επιβολή της χούντας», είπε ο Άγγελος Πυριόχος που θύμισε ότι κάποτε οι επιθεωρήσεις ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις. Ακόμα ότι καταγράφει την καθημερινότητα του Έλληνα και της πολιτικής στην Ελλάδα. Στον κόσμο της επιθεώρησης ξεναγεί το κοινό μία γιαγιά που ταξιδεύει τον εγγονό της στις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης επισήμανε ότι δεν είναι ρετρό η παράσταση αλλά μπορεί να τη δει ένας νέος της εποχής μας.

Συμμετέχει 30μελής θίασος από ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές. Παίρνουν μέρος οι: Γιώργος Καπουτζίδης, Αντώνης Λουδάρος, Μιχάλης Μαρίνος, Ελισσάβετ Μουτάφη, Μέμος Μπεγνής, Τάνια Τρύπη κ.ά. Παραστάσεις από 13 Μαρτίου.

 Μιούζικαλ για τη Σοφία Βέμπο

Ένα πολυσύνθετο μιούζικαλ που παρακολουθεί την πορεία της Σοφίας Βέμπο από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο μέχρι την καταξίωσή της ως «εθνικής τραγουδίστριας» θα ανέβει στη σεζόν 2013-2014. Την ιστορική-μουσική έρευνα, την επιλογή των τραγουδιών και τα κείμενα υπογράφει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο πολύπειρος Σταμάτης Φασουλής. Τη σπουδαία προσωπικότητα της Σοφίας Βέμπο θα ερμηνεύσει η Μαρινέλλα.

Την ώρα της παρουσίασης στηνόταν το σκηνικό της όπερας «La Traviata» του Βέρντι που θα παρουσιάσει το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας «Stanislavsky». (22-24 /11). Η παράσταση έρχεται με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού της Mόσχας. Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν επίσης στο θέατρο είναι: Tango Seduccion (28/11), η ορχήστρα της Βιέννης Johann Strauss Capelle, που μαζί με οκτώ χορευτές, θα μας βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων με βιενέζικα βαλς (1-2 /12), τα Flying Superkids, μία ομάδα παιδιών από τη Δανία που παρουσιάζουν ένα φανταστικό θέαμα ακροβατικής γυμναστικής (14-16/12), το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας με την παράσταση Splendid (από 20/12), οι «Vocapeople», ένα σύνολο 8 περφόρμερ που παίζουν μουσική χρησιμοποιώντας μόνο τις φωνές τους (12 – 13 /1/2013), το αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ από τα αστέρια της Όπερας του Παρισιού (19-20 /1) και το θέατρο «Vakhtangov» της Μόσχας με το έργο «Μασκαράτα» του Μιχαήλ Λέρμοντοφ (22-24 /2). «Δεν είμαστε ψώνια που θέλουμε μόνο μεγάλες παραγωγές, αλλά τα μεγέθη του θεάτρου δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μονολόγους», είπε χθες κλείνοντας ο Μιχάλης Αδάμ.

Δείτε επίσης