«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Πριγκίπισσες της Μεσογείου» είναι ο τίτλος της πολυαναμενόμενης έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που θα αναδείξει για πρώτη φορά το ρόλο των γυναικών στη Μεσόγειο κατά την αυγή της ιστορίας στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (10ος αιώνας π.Χ. έως τον 5ο  αιώνα π.Χ.). Οι ψηφίδες για αυτή τη σκιαγράφηση βρίσκονται στα 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία, που θα μεταφερθούν αυτούσια στους χώρους του μουσείου.

Ένα σύνολο με πληροφορίες που σχηματίζουν την εικόνα μιας εποχής όπως ο πλούτος της περιοχής αλλά και της εποχής που αναδεικνύεται μέσα από τα κτερίσματα, αλλά και η επικοινωνία των περιοχών που προβάλλεται από τις συγγένειες των ταφικών εθίμων. Με αφορμή την πολυαναμενόμενη έκθεση η σχεδιαστική ομάδα των  κοσμηματοπωλείων Ζολώτα σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εμπνεύστηκε από τις κωδικοποιημένες πληροφορίες που ανακαλύφθηκαν ως σχήματα η και αντικείμενα δίπλα  σε αυτές τις ξεχωριστές γυναίκες. Πρόκειται για τα κρεμαστά  «Ρόδι», ως σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας, του πλούτου και του έρωτα. Την «Πλέξη», εμπνευσμένο από χρυσή περίτμητη ταινία που διακοσμούσε τα ενδύματα των γυναικών αριστοκρατικής καταγωγής.

Επίσης ο «Σκαραβαίος», εμπνευσμένο από στοιχείο περιδεραίου. Το ταινιωτό δαχτυλίδι με εγχάρακτη γραμμική διακόσμηση, εμπνευσμένη από μοτίβα αγγείων της Εποχής του Σιδήρου και το δακτυλίδι «Φίδι», εμπνευσμένο από παρόμοιο αντικείμενο του 6ου αι. π.Χ., διακοσμημένο με εγχαράξεις και σχηματοποιημένες κεφαλές φιδιών. Τα αντικείμενα της συλλογής είναι κατασκευασμένα από χρυσό, ασήμι και ασήμι επιχρυσωμένο. Η συλλογή θα διατίθεται προς πώληση από την 1η Δεκεμβρίου, αποκλειστικά στα καταστήματα Ζολώτας και στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο, διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα και την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης