Η Λιλιπούπολη του Μάνου Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής

«Όταν ενώνονται η ευαισθησία και η αγάπη για τη μουσική δεν υπάρχει ηλικία, αλλά δημιουργείται ένα μείγμα εκρηκτικό. Η Λιλιπούπολη και η φυλή των Λιλιπούα, θα σας ταξιδέψει στον κόσμο των παιδικών σας αναμνήσεων καθαρά και ξάστερα. Εκεί που το όνειρο, η ελπίδα και το φως βασιλεύουν».

Η «Λιλιπούπολη» ενέγραψε στα… δημοτολόγια της έναν καινούριο δημότη, την Aλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μίλησε σήμερα το μεσημέρι για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη», που θα εγκαινιάσει τον Χριστουγεννιάτικο Κύκλο εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκεται για υπερπαραγωγή που θα ανεβάσει στη σκηνή περισσότερα από 140 παιδιά και δεκάδες μουσικούς, για να ξαναζωντανέψουν τους ήρωες της αγαπημένης πολιτείας, η πορεία της οποίας ξεκίνησε το 1976 από τη ραδιοφωνική σειρά τού Τρίτου Προγράμματος, που διηύθυνε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις και αποτέλεσε ένα αξέχαστο καλλιτεχνικό και παιδευτικό γεγονός. Η παράσταση θα παιχτεί για τρεις μέρες (30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου) στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Αθηνών.

«Παρά την ημερολογιακή της ηλικία, η παράσταση διατηρεί πάντα μία νεότητα και μία φρεσκάδα που επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ακούει κάποιος αυτά τα τραγούδια» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Τσούχλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Τέσσερα χρόνια ζωής (1976-1980) ήταν αρκετά για να γράψει ιστορία η παιδική ραδιοφωνική σειρά του Τρίτου Προγράμματος, που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στα τέλη του 1980 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τα τραγούδια της εκπομπής, ενώ για πρώτη φορά το 1997, η Λιλιπούπολη ανέβηκε ως σκηνικό θέαμα στο Μέγαρο Μουσικής. Στη νέα αυτή συμπαραγωγή του Μεγάρου με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η ’λκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αγαπημένα τραγούδια, όπως ο «Χορός των Μπιζελιών».

Ο Βασίλης Αγροκώστας θα παρουσιάσει με νεανική ζωντάνια άλλες επιτυχίες, όπως «Χαρχούδας Δράκος». Τη σκηνή της αίθουσας Χρήστου Λαμπράκη θα γεμίσει χορωδία 140 παιδιών του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, ενώ τη μουσική εκτέλεση έχουν αναλάβει σολίστ & το ενόργανο σύνολο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Είναι απίθανο το συναίσθημα μετά από τόσα χρόνια, όχι μόνο να βρίσκομαι, αλλά και να τραγουδάω σε αυτόν τον απέραντο γαλαξία, που λέγεται Λιλιπούπολη.Ήμουν απόλυτα συντονισμένη στο Τρίτο πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι. Για μένα η κάθε εκπομπή είχε τη χαρά της. Η κάθε λέξη, το κάθε τραγούδι ήταν ένας απίστευτος ονειρικός διάδρομος απογείωσης της φαντασίας» είπε η ’λκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία, όταν της έγινε η πρόταση, είπε αβίαστα το «ναι». Έτσι, βρέθηκε να κάνει πρόβες με 140 παιδιά «γεμάτα ζωή, όνειρα, πάθος και φλόγα», αλλά και με τον πιο νεαρό μαέστρο που έχει συνεργαστεί ποτέ στη ζωή της, τον 22χρονο Στάθη Σούλη. Για τον συνθέτη της παράστασης Δημήτρη Μαραγκόπουλο, πρόκειται για ένα μουσικό θέαμα, με πολύ μικρά κείμενα και ενδιαφέρουσες εικόνες, που εμπλουτίζουν μουσικά τη γνώριμη μουσική.

«Όλοι οι δημιουργοί αντισταθήκαμε πάρα πολύ στην εικονοποίηση της Λιλιπούπολης, γιατί το ραδιόφωνο δίνει πάρα πολύ χώρο στο παιδί να φαντάζεται. Είχαμε πάρα πολλές προτάσεις για την τηλεόραση και από το εξωτερικό, οι οποίες ευτυχώς 35 χρόνια τώρα βρήκαν τη σθεναρή αντίστασή μας και δεν μετανιώσαμε. Είναι η πρώτη φορά που βλέποντας αυτά τα animations, που έκανε για την παράσταση ο Αντώνης Κοτζιάς, μπορώ να πω ότι αυτές οι οπτικές εικόνες, που εμείς τουλάχιστον είχαμε, δεν προδίδονται», είπε ο συνθέτης.

«Αυτή τη φορά γίνεται μία επένδυση στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι με τις ιδέες τους, τη δυναμικότητά τους, τον αυθορμητισμό, τη φαντασία τους πραγματικά απογειώνουν την παράσταση» κατέληξε.

Μέρος των εσόδων των παραστάσεων θα διατεθεί υπέρ του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων. Τιμές εισιτηρίων: 14 – 25 – 35 – 50 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Παιδικά-Φοιτητικά – Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης. ’νεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι 9.50 ευρώ.

Δείτε επίσης