Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος

Σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, η ασπιρίνη αποτελεί «ασπίδα» κατά του καρκίνου του ήπατος (καρκίνος στο συκώτι). Από μελέτη των ειδικών του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου, στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, προέκυψε ότι όσοι δήλωσαν πως λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, για διάστημα ενός έτους, αντιμετώπιζαν 49% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ήπατος και κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα σε διάστημα 10 ετών λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου, συγκριτικά με όσους δεν κατέφευγαν στην ασπιρινη.

Η προστατευτική δράση της ασπιρίνης

Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων οι ερευνητές παρακολούθησαν το ρόλο που παίζει η ασπιρίνη στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών σε 300.000 άτομα ηλικίας 50-71 ετών. Στη συνέχεια συνέδεσαν τα στοιχεία αυτά με δεδομένα που αφορούσαν περιπτώσεις καρκινοπαθών και θανάτων (περιλαμβανομένου και του καρκίνου στο συκώτι) τα οποία είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10-12 ετών.

«Η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) παρουσιάζει προστατευτική δράση ως προς την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος και την πιθανότητα θανάτου από αυτήν» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute», δρ Βίκραντ Σαχασραμπούτχε.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας, βασισμένη σε επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ λήψης ΜΣΑΦ και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος αλλά και του κινδύνου θανάτου από τη νόσο» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η ασπιρίνη συνδέεται με γαστρεντερική αιμορραγία

Από την άλλη πλευρά, σε άρθρο σχολιασμού στο ίδιο έντυπο οι ερευνήτριες Ίσρα Λέβι και Καρολάιν Πιμ από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα αναφέρουν: «Οι ερευνητές έκαναν μια πολλά υποσχόμενη παρατήρηση μέσα από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, σύμφωνα με την οποία η ασπιρινη ή άλλα ΜΣΑΦ φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου».

Ωστόσο οι παραπάνω ερευνήτριες εφιστούν την προσοχή. Όπως γράφουν «ο ενθουσιασμός στον επιστημονικό κόσμο παραμένει μετριασμένος. Και αυτό διότι τα ΜΣΑΦ, στα οποία περιλαμβάνεται και η ασπιρίνη, σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα γαστρεντερικής αιμορραγίας και για τον λόγο αυτόν οι συστάσεις των ειδικών θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή».

Δείτε επίσης