Πως οι πολύποδες του εντέρου μετατρέπονται σε καρκίνο

Ερευνητές από την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, με επικεφαλής τους Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου της Γενεύης Θάνο Χαλαζωνίτη και Στυλιανό Αντωναράκη, ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό που εξηγεί την μετατροπή ενός πολύποδα του εντέρου μετατρέπονται σε καρκίνο (κακοήθες όγκο). Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό “Cancer Research”, έκαναν γενετικές αναλύσεις (ανάγνωση των αλληλουχιών του DNA) σε πολύποδες  που είχαν ληφθεί για βιοψία από το έντερο. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (αδενώματα) έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» μεταλλάξεων.

Η αυξημένη συχνότητα ορισμένων μεταλλάξεων που συμβαίνουν σε ορισμένους πολύποδες που εντέρου οδηγεί σε κακοήθεια (καρκίνο). Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις σε τρία συγκεκριμένα γονίδια (APC,CTNNB1 και BRAF), που φαίνεται να «πυροδοτούν» την εξέλιξη του πολύποδα σε καρκινικό όγκο.

Τα τρία γονίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στα κύτταρα, καθώς εμπλέκονται στη διαίρεσή τους και στην προσκόλλησή τους σε άλλα κύτταρα.

Το γονιδίωμα των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων είναι ασταθές γενικά και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όλες τις πιθανές διαφορετικές γενετικές αιτίες που αυξάνουν την πιθανότητα των επικίνδυνων μεταλλάξεων.

«Προκειμένου να μελετήσουμε τη γένεση και να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στην ανάπτυξη του όγκου, μελετήσαμε το DNA των προκαρκινικών αλλοιώσεων», δήλωσε ο Χαλαζωνίτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA στους πολύποδες (οι περισσότεροι από τους οποίους ήσαν προκαρκινικοί) με γενετικό υλικό από υγιείς ιστούς του εντέρου και ανακάλυψαν στους πρώτους μια ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα μεταλλάξεων (SNS), που χαρακτηρίζονται από την απλή αντικατάσταση ενός «γράμματος» (μιας βάσης) του DNA με ένα άλλο.

Πολύποδες, μεταλλάξεις και καρκίνος του εντέρου

Όπως είπε ο Χαλαζωνίτης, στην αρχή της ανάπτυξής τους τα κύτταρα του πολύποδα εμφανίζουν ένα φυσιολογικό ρυθμό μεταλλάξεων, αλλά στη συνέχεια η συχνότητα αυτών των μεταλλάξεων επιταχύνεται.

Ο ρυθμός μετάλλαξης στους προκαρκινικούς πολυποδες βρέθηκε ότι είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερος από τα φυσιολογικά κύτταρα του ιστού του εντέρου, γεγονός που επιταχύνει κατά πολύ την εξέλιξη του πολύποδα στο καρκινικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον έλληνα επιστήμονα, αυτοί οι πολύποδες γίνονται καρκινικοί μέσα σε πέντε έως 10 χρόνια. Η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην καλύτερη αξιολόγηση των βιοψιών που γίνονται στους πολύποδες, ώστε να αναλύεται το γενετικό «προφίλ» του κάθε ασθενούς.

Δείτε επίσης