Κάνει κακό στη σχέση το σεξ στο πρώτο ραντεβού;

randevou1Μπορεί το σεξ από το πρώτο ραντεβού να είναι ένας δείκτης για το πως θα εξελιχθεί η σχέση ενός ζευγαριού αργότερα; Ή δεν έχει καμία σημασία αν ένα ζευγάρι έχει κάνει σεξ στο πρώτο ή στο πέμπτο ραντεβού; Mια αμερικανική μελέτη από ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Υγείας του Πανεπιστημίου Young του Μπρίγκχαμ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Journal of Sex Research βρήκε ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ στο πρώτο ραντεβού δεν ήταν τόσο ικανοποιημένα από τη σχέση τους συγκριτικά με τα ζευγάρια που άφησαν να περάσουν κάποια ραντεβού πριν κάνουν σεξ.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 11.000 άτομα που δεν είχαν παντρευτεί αλλά είχαν σταθερή ή σοβαρή σχέση. Τα ζευγάρια κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση που αποκόμιζαν από τη σχέση τους. Όσοι μετρούσαν τουλάχιστον έναν χρόνο σχέσης και είχαν κάνει σεξ πριν ή εντός της πρώτης εβδομάδας της γνωριμίας τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση, την επικοινωνία και τη σταθερότητα, συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν αφήσει να περάσει κάποιο διάστημα πριν κάνουν σεξ. Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη  και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματα όπως η φυλή, η μόρφωση, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων και η θρησκευτική πίστη.

Η μελέτη επαληθεύει τα συμπεράσματα μιας άλλης έρευνας που είχε γίνει σε παντρεμένα ζευγάρια και είχε δείξει ότι όσο περισσότερο περίμεναν να κάνουν σεξ πρώτη φορά, τόσο υψηλότερη η ικανοποίηση από τον γάμο τους.

Σκόπιμη αναβολή του σεξ δεν σημαίνει καλύτερη σχέση

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η σκόπιμη αναβολή της ερωτικής επαφής μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση του ζευγαριού αργότερα. Ενδεχομένως τα ζευγάρια που κάνουν σεξ απ’ την πρώτη γνωριμία τους να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τη συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης. Κι επειδή το ερωτικό ενδιαφέρον τείνει να φθίνει με την πάροδο του χρόνου, δεν αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση από τη σχέση τους.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης εγείρουν αντιδράσεις, καθώς ο Δρ Τζαστιν Λέχμιλλερ, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι «η συνολική διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση και την επικοινωνία μεταξύ αυτών που έχουν κάνει σεξ από το πρώτο ραντεβού και εκείνων που έχουν παρατείνει την αναμονή είναι μικρή, κάνοντας με να αναρωτιέμαι αν είναι ικανή να έχει πραγματική επίδραση σε μια αληθινή σχέση».

Επίσης η μελέτη δεν παρακολούθησε τα ζευγάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν με σαφήνεια να γνωρίζουν τι είναι αυτό που προκάλεσε τον συσχετισμό μεταξύ του χρόνου που έγινε για πρώτη φορά σεξ και της ποιότητας της σχέσης. «Ίσως να μην έχει να κάνει με το σεξ. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές στους χαρακτήρες των συντρόφων που κάνουν σεξ αμέσως και εκείνων που προτιμούν να περιμένουν», εξηγεί ο δρ Λέχμιλλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον και η άποψη για τις σχέσεις ίσως επηρεάζουν την απόφαση του ατόμου να κάνει σεξ από το πρώτο ραντεβού.

Δείτε επίσης