Ντομάτα (λυκοπένιο) κατά της κατάθλιψης

Όσο περισσότερες ντομάτες καταναλώνουμε τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Affective Disorders. Κινέζοι και Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ντομάτας μερικές φορές την εβδομάδα μειώνει 50% την πιθανότητα κατάθλιψης. Η ιδιότητα αυτή της ντομάτας ενδεχομένως να οφείλεται στο λυκοπένιο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα που σχετίζονταν με τη νοητική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες  σχεδόν 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω. Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν ντομάτα 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ντοματα λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας έδειξε να «ρίχνει» τον κίνδυνο κατά 52%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών δεν συνοδευόταν από παρόμοια οφέλη ως προς την ψυχική ισορροπία. Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν οι ντομάτες είναι γνωστές για τα προστατευτικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή σε λυκοπένιο, το οποίο χαρίζει στις ντοματες το κόκκινο χρώμα τους και σε εμάς προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός απορροφά πολύ περισσότερο λυκοπενιο από την ντομάτα όταν αυτή έχει θερμανθεί. Όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε ντομάτες στις πίτσες.

«Από τα ευρήματα προκύπτει ότι μια διατροφή πλούσια σε τομάτες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια δράση κατά την κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών» αναφέρουν οι ειδικοί στη δημοσίευσή τους.

Δείτε επίσης