Το αλάτι οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη

Το αλάτι οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρηΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη δημοσίευσαν στο περιοδικό «Pediatrics» μια μελέτη σύμφωνα με την οποία το πολύ αλάτι στη διατρφή μπορεί να ενθαρρύνει την παχυσαρκία των παιδιών, καθώς τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν πολύ αλατι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη – και αυτό αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Εξετάζοντας την διατροφή των παιδιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 62% κατανάλωναν αναψυκτικά με ζαχαρη. Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα αναψυκτικά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη. Επακόλουθο: όσα έπιναν πάνω από ένα ποτήρι σακχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Αλάτι και αναψυκτικά με ζάχαρη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως για κάθε 1 γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα αναψυκτικά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στη Δύση καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα αλατιού από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας (6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5 γραμμάριο που είναι η σύσταση).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

«Είναι σαφές ότι αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία αυτή, πρέπει να προσέξουμε και πόσο αλάτι περιέχει η διατροφή που κάνουν τα παιδιά μας», τόνισε.

Το πορίσματα της μελέτης, παρότι αφορούν μόνο τα παιδιά, είναι λογικό ότι ισχύουν και για τους ενήλικες.

Δείτε επίσης