Οι ανεπιτυχείς δίαιτες κάνουν κακό στην καρδιά

Οι αυξομειώσεις του βάρους κάνουν κακό στην καρδιάΑμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να αδυνατίσουν, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία τους, εάν δεν κατορθώσουν να κρατήσουν την δίαιτα και το μειωμένο βάρος που επέτυχαν. Όπως ανακάλυψαν, όσες γυναίκες αδυνατίζουν και παίρνουν ξανά τα κιλά που έχασαν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρειο Καρολίνα, εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη τους έδειξε πως μολονότι η «κακή» (LDL) χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο αίματος μειώνονταν με το αδυνάτισμα, επέστρεφαν σε επίπεδα υψηλότερα απ’ ό,τι πριν το αδυνάτισμα, όταν οι γυναίκες έπαιρνα ξανά τα χαμένα κιλά.

Στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται online στην «Επιθεώρηση Γεροντολογίας: Ιατρικές Επιστήμες» (JGMS), συμμετείχαν 112 παχύσαρκες γυναίκες επί 15 μήνες.

Τους πέντε πρώτους μήνες οι ερευνητές τις ενθάρρυναν να αδυνατίσουν τρώγοντας πιο υγιεινά και περπατώντας καθημερινά. Στη διάρκεια του πενταμήνου, οι γυναίκες έχασαν 12,5 κιλά κατά μέσον όρο.

Έναν χρόνο αργότερα, τα δύο τρίτα των γυναικών είχαν ξαναπάρει κατά μέσον όρο το 70% του αρχικού βάρους που είχαν χάσει – και οι δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας τους επιδεινώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδά τους πριν αρχίσουν τη δίαιτα.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους ο κανόνας είναι να ξαναπαχαίνουν μετά το αδυνάτισμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Μπίβερς, επίκουρος καθηγητής Βιοστατιστικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο.

«Ωστόσο για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ο κανόνας αυτός φαίνεται πως έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, διότι ανακαλύψαμε πως η ανάκτηση του βάρους επιδεινώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο».

Το μήνυμα για τις γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο και διαθέτουν περιττά κιλά είναι να αντιμετωπίζουν το αδυνάτισμα ως μία μόνιμη αλλαγή του τρόπου ζωής, διότι η διατήρηση του χαμένου βάρους είναι εξίσου σημαντική με την απώλειά του, κατέληξε. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούν μια σωστή δίαιτα εφ’ όρου ζωής.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης