Η παχυσαρκία ίσως αντιμετωπίζεται με προβιοτικά

Η παχυσαρκία ίσως αντιμετωπίζεται με προβιοτικάΕπιστήμονες από την Σαγκάη υποστηρίζουν ότι το πάχος μπορεί να προκαλείται από βακτήρια και όχι από το αν κάποιος τρώει πολύ ή γυμνάζεται λίγο. Και μάλιστα ότι μια διατροφή με προβιοτικά η οποία αλλάζει την ισορροπία των μικροβίων στον οργανισμό, μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Τα ποντίκια που μελετήθηκαν στην έρευνα ήταν γενετικά τροποποιημένα, ούτως ώστε να έχουν αντοχή στην παχυσαρκία και να μην παίρνουν βάρος παρότι έτρωγαν πάρα πολύ και οι ερευνητές δεν τους παρείχαν ευκαιρίες να γυμνάζονται (λ.χ. δεν είχαν στα κλουβιά τους τροχό για να ανεβαίνουν και να τρέχουν, όπως εκ φύσεως κάνουν). Όταν, όμως, οι ερευνητές έκαναν σε μερικά από τα πειραματόζωα έγχυση του ανθρώπινου εντεροβακτηρίου, τα ζώα γρήγορα πάχυναν.

Το συγκεκριμένο εντεροβακτήριο επελέγη επειδή προγενέστερη μελέτη το είχε βρει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο έντερο ενός ανθρώπου που έπασχε από κακοήθη παχυσαρκία, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Διεθνούς Εταιρείας Μικροβιακής Οικολογίας» (ISME Journal). Στο πλαίσιο της έρευνας, η έγχυση του εντεροβακτηρίου γινόταν στα ποντίκια για χρονικό διάστημα έως δέκα εβδομάδες.

Όπως εξηγούν ο δρ Ζάο Λίπινγκ, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου Μικροβιακού Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Jiaotong της Σαγκάης και οι συνεργάτες του, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το εντεροβακτήριο «μπορεί να συμβάλλει αιτιολογικά στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας» στους ανθρώπους.

Βακτήρια και παραπανίσια κιλά

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ένας ασθενής έχασε 28 κιλά σε εννέα εβδομάδες όταν άρχισε να ακολουθεί μια δίαιτα«πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, παραδοσιακά κινεζικά ιατρικά τρόφιμα και προβιοτικα», ενώ τα επίπεδα του εντεροβακτηρίου στο έντερο μειώθηκαν σε «μη ανιχνεύσιμα» επίπεδα.

Ο ίδιος ο δρ Ζάο, εξάλλου, έχασε 18 κιλά σε δύο χρόνια, αλλάζοντας την διατροφή του ούτως ώστε να περιέχει προβιοτικά τρόφιμα, όπως το πικρό πεπόνι, για να προσαρμοσθεί η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. .

Η έρευνα τους δρος Ζάο για τον ρόλο των βακτηρίων στην παχυσαρκία εμπνέεται από την παραδοσιακή κινεζική πεποίθηση ότι τα έντερα αποτελούν «τα θεμέλια της ανθρώπινης υγείας». Ο δρ Ζάο και οι συνεργάτες ελπίζουν να εντοπίσουν περισσότερα βακτήρια της παχυσαρκίας στις μελλοντικές μελέτες τους.

Δείτε επίσης