Οι «Απάχηδες των Αθηνών» στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΜΕ τον τίτλο του «απάχη» τιμούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα τους περιθωριακούς και μικροπαραβατικούς τύπους των μεγάλων αστικών κέντρων. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα που εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε από τα σαλόνια με την πρέπουσα προφορά έως και εκβαρβαρισμένη με αλλοιωμένες λέξεις τα λαϊκά στρώματα. Και δεν είναι άλλη από το όνομα της ινδιάνικης φυλής Απάτσι.

Αν η λέξη απάχης ακούγεται στην εποχή μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημοφιλή αθηναϊκή οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Οι Απάχηδες των Αθηνών». Πρόκειται για το πιο διάσημο έργο της καριέρας του συνθέτη που πρωτανέβηκε το 1921 και παιζόταν σε όλο το Μεσοπόλεμο. Πέρασε και στο σελιλόιντ του ελληνικού κινηματογράφου με την ομώνυμη ταινία του 1950.

Τη δημοφιλή οπερέτα παρουσιάζει με πρεμιέρα σήμερα η εταιρία λυρικού θεάτρου «Ραφή» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για έξι παραστάσεις (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Δεκεμβρίου). Τη σκηνοθεσία του έργου που παρουσιάστηκε σε Γερμανία και Ελλάδα την προηγούμενη σεζόν υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης. Ενώ την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης και της ενορχήστρωσης έχει ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Στη παραγωγή των «Απάχηδων» όπως σημειώνεται συμμετέχουν νέοι και έμπειροι λυρικοί τραγουδιστές. Εστιάζοντας στον βασικό πυρήνα της ίδιας της οπερέτας του Χατζηαποστόλου, τον κοινωνικό διάλογο. Φόντο, όμως, τώρα, αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπως αυτό είναι σήμερα. Θέτοντας το ερώτημα, ποιοι είναι οι σύγχρονοι απάχηδες; Διεκδικώντας οι ήρωες του Μεσοπολέμου το χώρο και την επικαιρότητά τους, στην Αθήνα του 21ου αιώνα, της πολυπολιτισμικότητας, της καλλιτεχνικής πανσπερμίας, της οικονομικής κρίσης.

«Στη δική μας παράσταση παίρνουμε ως σημείο εκκίνησης τους επάλληλους κόσμους των άκρων» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης και υπογράμμιζε ότι «όπως στο έργο, όπου υπονοείται μια γεωγραφική εγγύτητα των κατοικιών πλούσιων και φτωχών, έτσι και στη σημερινή Αθήνα το πολεοδομικό αφήγημα διαπλέκει τις ταξικές ομάδες, οι οποίες συναντώνται χωροχρονικά, χωρίς αναγκαστικά να συνυπάρχουν. Στις εισόδους γκαλερί του Μεταξουργείου, όπου η αφρόκρεμα της νέας αθηναϊκής δημιουργικότητας, υποστηριζόμενη από το τελευταίο κύμα της δημοσιογραφικής βιομηχανίας του lifestyle, εκθέτει τους (συχνά πολιτικούς) προβληματισμούς της». Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης είναι γνωστός από την πρόσφατη παραγωγή του Yasou Aida! που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις δουλειές του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κ.λπ.

Στη νέα παραγωγή των «Απάχηδων» τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Σπανού, οι φωτισμοί-φωτογραφίες του Μιχάλη Κλουκίνα και πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Ναλμπάντης, Λιουντμίλα Μπονταρένκο, Ιωάννα Φόρτη, Δημήτρης Δημόπουλος, Αναστασία Κότσαλη και άλλοι.

Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης