Η στοματική υγεία ασπίδα για τον πρόωρο τοκετό

toketos stomatikh ygeiaΣύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι έγκυες γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών τους μπορεί να ελαττώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του μωρού τους. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοβαρή ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος διεγείρουν την παραγωγή προσταγλανδίνης και άλλων ορμονών, οι οποίες ενεργοποιούν τον τοκετό.

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 5-9% των βρεφών γεννιούνται πρόωρα, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 12-13%.

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Περιοδοντολογίας» (JOP), επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της καλής στοματικής υγιεινής.

Ουλίτιδα και πρόωρος τοκετός

Όπως εξηγούν ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν συνδυαστικά 11 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει χιλιάδες έγκυοι, με διαφόρων βαθμών ουλίτιδα. Οι γυναίκες είχαν συμμετάσχει στις μελέτες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους έως ότου γέννησαν τα μωρά τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν μειωμένος κατά 34% στις έγκυες γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία της ουλίτιδας τους με τις μεθόδους της αποτρύγωσης και της ριζικής απόξεσης. Με τις μεθόδους αυτές αφαιρούνται η πέτρα, η πλάκα και οι αποικίες βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών, κάτω από τη γραμμή των ούλων και στην επιφάνεια της ρίζας των δοντιών.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι με βάση τα ευρήματά τους καθίσταται σαφές πως τα οφέλη από την υποβολή των εγκύων στην αποτρύγωση και την ριζική απόξεση υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης