Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 700 βακτήρια!

Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 700 βακτήρια!Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν το βρέφος και ενθαρρύνουν την υγιή του ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά, το μητρικό γάλα, και ειδικά το πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό, περιέχει επίσης περισσότερα από 700 βακτήρια, (περισσότερα από ό,τι αναμενόταν), ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές. Υποψιάζονται μάλιστα ότι αυτή η πλούσια μικροχλωρίδα του γάλακτος είναι ωφέλιμη για τα βρέφη.Η έρευνα του Ισπανικού Ιδρύματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, η οποία δημοσιεύεται στο «American Journal of Clinical Nutrition», ταυτοποίησε τα βακτήρια χρησιμοποιώντας τεχνικές ταχείας, μαζικής ανάλυσης του DNA που υπάρχει στο γάλα.
 Ο ρόλος που παίζουν τα μικρόβια τα οποία βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα παραμένει ωστόσο άγνωστος, αν και θεωρείται πιθανό τα μικρόβια αυτά να είναι η «μαγιά» για την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής μικροχλωρίδας στο πεπτικό σύστημα των βρεφών.

Τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στο πύαρ (πρωτόγαλα)

Τα περισσότερα είδη βρέθηκαν στο πρωτόγαλα ή πύαρ, το γάλα που παράγει ο μαστός λίγο πριν και αμέσως μετά τον τοκετό. Σε αυτό το στάδιο τα συχνότερα βακτήρια είναι οι σταφυλόκοκκοι (Staphylococcus), οι στρεπτόκοκκοι (Streptococcus), οι λακτόκοκκοι (Lactococcus) και τα γένη Weissella, Leuconostoc.

Η έρευνα δεν εξέτασε την προέλευση αυτών των μικροβίων, το πιθανότερο όμως είναι ότι προέρχονται από το δέρμα του μαστού και όχι από το εσωτερικό του μαζικού αδένα που παράγει γάλα.

Αντίθετα, στο γάλα που παράγεται έναν ως έξι μήνες μετά τον τοκετό ανιχνεύθηκαν κυρίως βακτήρια που είναι γνωστό ότι ζουν στη στοματική κοιλότητα. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι γνωστό αν τα βακτήρια μεταφέρθηκαν από τη μητέρα στο βρέφος, ή αν αντίθετα πρόκειται για βακτήρια του στόματος του βρέφους που μεταφέρθηκαν στο δέρμα του μαστού.

Λιγότερα βακτήρια στο γάλα μετά από καισαρική

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι το γάλα που παράγουν οι παχύσαρκες μητέρες τείνει να περιέχει λιγότερα είδη βακτηρίων, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει και στις μητέρες που γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική.Το συμπέρασμα είναι ότι οι ορμονικές διακυμάνσεις της μητέρας στη διάρκεια της κύησης είναι πιθανό να επηρεάζουν τη χλωρίδα του γάλακτος.Δεδομένου ότι τα μικρόβια του γάλακτος είναι από τα πρώτα που εισέρχονται στον οργανισμό του βρέφους, η ποικιλία τους είναι πιθανό να επηρεάζει τη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, λένε οι ερευνητές.

Τι ρόλο παίζουν τα βακτήρια;

Επόμενο βήμα τους θα είναι να εξετάσουν αν αυτά τα βακτήρια έχουν μεταβολικό ρόλο, αν δηλαδή βοηθούν στην πέψη των τροφών, ή αν βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Αν τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν με αυτή τη μελέτη στο μητρικό γάλα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η προσθήκη τους στο γάλα υποκατάστασης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας, άσθματος και αυτοάνοσων ασθενειών» καταλήγει η δημοσίευση.

Δείτε επίσης