Η χρήση ουσιών και αλκοόλ πλήττει την ερωτική πράξη

alcoholΟμάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, στην Ισπανία, και το Πανεπιστήμιο Σάντο Τόμας στην Κολομβία προειδοποιεί ότι οι άντρες που πίνουν πολύ ή κάνουν χρήση ουσιών μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την ερωτική πράξη, ακόμα και χρόνια έπειτα από τη διακοπή της λήψης τους.

Το νέο εύρημα αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο οργανισμός αναρρώνει μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που διακόπτει κάποιος την κατάχρηση αλκοόλ ή τη λήψη ουσιών.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό JSM, πραγματοποιήθηκε σε 905 άνδρες, οι 549 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί κάποια στιγμή της ζωής τους με εθισμό σε αλκοόλ, κοκαΐνη, ηρωίνη, μαριχουάνα, σπίντμπολ («κοκτέιλ» κοκαΐνης και ηρωίνης) ή σε αλκοόλ και κοκαΐνη μαζί.

Κανένας, όμως, από αυτούς τους άνδρες δεν ήταν εξαρτημένος την εποχή της μελέτης, ενώ οι υπόλοιποι 356 άνδρες δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά ούτε είχαν εκδηλώσει ποτέ πρόβλημα με το αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα, οι 549 πρώην χρήστες είχαν μείνει «καθαροί» επί κατά μέσον όρο έναν χρόνο, πριν από την έναρξη της μελέτης.

Η αξιολόγηση

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη, αξιολόγησαν τέσσερις παραμέτρους: την ερωτική επιθυμία, την σεξουαλική ικανοποίηση, την διέγερση και τον οργασμό.

Έτσι ανακάλυψαν ότι οι πρώην χρήστες ουσιών ή αλκοόλ είχαν «μέτρια έως σημαντικά διαταραγμένες σεξουαλικές επιδόσεις» σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα εξάρτησης από αλκοόλ ή ουσίες. Η ικανοποίηση από το σεξ και ο οργασμός ήταν οι δύο παράμετροι που επλήγησαν από όλες τις ουσίες και από το αλκοόλ, το οποίο ανεδείχθη και ως ο χειρότερος εχθρός της στυτικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιδράσεις κάθε ουσίας την εποχή της χρήσης. Έτσι ανακάλυψαν ότι η κοκαΐνη προκαλούσε πολύ υψηλή ερωτική επιθυμία την εποχή της χρήσης.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια χρήση κοκαΐνης μπορεί να διαταράξει την ερωτική λειτουργία σε άντρες και γυναίκες, με τους άντρες να βιώνουν καθυστερημένη ή διαταραγμένη εκσπερμάτωση.

Δείτε επίσης