Τα ψάρια, στο ενυδρείο, μπορεί να μεταδίδουν ασθένειες

enydreio psariaΕρευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το ενυδρείο που υπάρχουν στο σπίτι ή το γραφείο κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Υποστηρίζουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Fish Diseases» ότι τα τροπικά ψάρια που υπάρχουν στο ενυδρείο ενός σπιτιού ή  γραφείου είναι πιθανό να μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες και μάλιστα θανατηφόρες.

Είναι κοινή πρακτική η χρήση αντιβιοτικών σε ψάρια που μεταφέρονται από τις περιοχές που ζουν σε μακρινές χώρες για να μπουν σε ενυδρεία. Αυτό γίνεται για να εμποδίζονται οι βακτηριακές λοιμώξεις που δημιουργούνται στα ψάρια εξαιτίας του άγχους που αναπτύσσουν.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον μελέτησαν ψάρια διαφόρων ειδών του γλυκού νερού (ψάρια που προέρχονταν από τη Κολομβία, τη Σιγκαπούρη και τη Φλόριντα) και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε εννέα διαφορετικά αντιβιοτικά φάρμακα, ανάμεσα στα οποία και το πιο κοινό, η τετρακυκλίνη.

Αυτό σημαίνει ότι τα τροπικά ψάρια αναπτύσσουν βακτηριακές λοιμώξεις οι οποίες μάλιστα δεν είναι θεραπεύσιμες. Οπως γράφουν οι ερευνητές οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους και σε αυτή την περίπτωση η κατάληξη θα είναι ο θάνατος του ασθενούς. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοχοι ενυδρείων με τροπικά ψάρια οι οποίοι συγχρόνως έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψάρια, βακτήρια και αντιβιοτικά

Οι ερευνητές  δίνουν και κάποιες συμβουλές για περιορισμό ή και αποφυγή των κινδύνων. Οσοι έχουν ενυδρείο θα πρέπει να φροντίζουν να αγοράζουν υγιή ψάρια. Θα πρέπει να φροντίζουν όταν καθαρίζουν το ενυδρείο, να έχουν πλύνει πολύ καλά τα χέρια τους και να μην το κάνουν χωρίς γάντια, ειδικά αν στα χέρια τους υπάρχουν  κοψίματα ή πληγές.

Το σημείο όπου βρίσκεται ένα ενυδρείο αλλά και οι κοντινές σε αυτό επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και επιμελώς αφού ορισμένα βακτήρια από αυτά που «κουβαλάνε» τα ψάρια μπορούν να επιβιώνουν για πολλές μέρες πάνω σε μια επιφάνεια που δεν έχει καθαριστεί. Αν ο κάτοχος ενός ενυδρείου διαπιστώσει ότι κάποιο ψάρι έχει ασθενήσει θα πρέπει να το απομακρύνει άμεσα.

Οταν ο κάτοχος ενός ενυδρείου αγοράζει ένα νέο ψάρι θα πρέπει για διάστημα 30 ημερών να το έχει σε καραντίνα, δηλαδή να το έχει σε ξεχωριστή δεξαμενή ή άλλο μέρος πριν το βάλει μαζί με τα υπόλοιπα. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στο ενυδρείο εκτός αν το έχει συστήσει κτηνίατρος

Δείτε επίσης