Κοιλιοπλαστική: Επέμβαση, ανάρρωση και επιπλοκές

koilioplastikh6Κοιλιοπλαστική ή πλαστική κοιλιάς (abdominoplastyn tummy tuck ) είναι η χειρουργική σύσφιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων και η αφαίρεση της περίσσειας λίπους και δέρματος από την κοιλιακή χώρα.  Η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς είναι συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, κυρίως έγγαμες με παιδιά, αλλά και άνδρες. Πρόκειται για την περίσσεια δέρματος στην κοιλιακή χώρα που μερικές φορές είναι τόσο μεγάλη ώστε να αναδιπλώνεται προς τα κάτω και να σχηματίζει ποδιά που καλύπτει τα γεννητικά όργανα (κρεμάμενη κοιλιά).

Η κύρια αιτία της χαλάρωσης της κοιλιάς είναι η απότομη, μεγάλη διάταση του δέρματος που προκαλείται κυρίως από: Εγκυμοσύνη, απότομη αύξηση του βάρους και παθήσεις του πεπτικού (ασκίτης, μετεωρισμός). Η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς δεν αντιμετωπίζεται με γυμναστική, συσφίξεις ή άλλα παρόμοια μέσα. Αντιμετωπίζεται μόνο με την απομάκρυνση του χαλαρωμένου δέρματος πράγμα που επιτυγχάνει η κοιλιοπλαστική.

Ολική και μίνι

Εφαρμόζονται δυο μέθοδοι κοιλιοπλαστικής: η ολική (full) και η μερική (mini) κοιλιοπλαστική. Στη μέθοδο της ολικής κοιλιοπλαστικής, ο ομφαλός μετατοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και επανατοποθετείται στη νέα θέση η οποία αντιστοιχεί στο καινούργιο σχήμα και στις καινούργιες αναλογίες της κοιλίας. Στη μέθοδο της μίνι κοιλιοπλαστικής αφαιρούνται οι ιστοί της ηβικής περιοχής της κοιλίας χωρίς αλλαγές της θέσης του ομφαλού. Η πλήρης κοιλιοπλαστική παίρνει συνήθως δύο έως τρεις ώρες. Η μίνι κοιλιοπλαστική μπορεί να πάρει μια ώρα ή δύο.

Βέβαια, κατά την κοιλιοπλαστική, εκτός από το δέρμα αφαιρείται και το λίπος εκείνο το οποίο βρίσκεται από τον ομφαλό και κάτω. Οπότε συγχρόνως πρόκειται και για μία λιπεκτομή. Βασικός στόχος όμως της κοιλιοπλαστικής είναι η αφαίρεση του δέρματος και όχι η αφαίρεση του λίπους, η οποία είναι βασικός στόχος της λιποαναρρόφησης.

Η πλαστική κοιλιάς είναι μια σύνθετη ιατρική διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις, πείρα και ικανότητα. Η κοιλιοπλαστικη είναι μία από τις πιο περίπλοκες επεμβάσεις. Όλες οι παράμετροι πρέπει να σας γίνουν γνωστές προτού πάρετε την απόφασή σας. Τη σωστή απόφαση μπορεί να την πάρει κάποια ή κάποιος μόνο μετά από μια πλήρη ενημέρωση. Το κυριότερο είναι ο ασθενής να μην είναι διαβητικός και να μην καπνίζει (είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος για μερικούς μήνες πριν την επέμβαση). Θα ήταν καλύτερο να χάσετε 5-10 κιλά πριν την επέμβαση (ακριβείς συμβουλές πρέπει να δοθούν από τον ίδιο τον χειρουργό στο πρώτο ραντεβού πριν την επέμβαση).

Λάβετε υπόψη ότι η κοιλιοπλαστική παράγει ένα μόνιμο σημάδι, το οποίο, ανάλογα με το βαθμό του αρχικού προβλήματος και της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται για να το διορθώσει, μπορεί να επεκτείνεται από το ένα ισχίο στο άλλο. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται χαμηλά και καλύπτεται πλήρως από το εσώρουχο. Εάν έχετε κάποιο σημάδι από προηγούμενη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας αποτρέψει να κάνετε κοιλιοπλαστική ή μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι τα σημάδια μπορεί να είναι κατ’ ασυνήθιστο τρόπο εμφανή.

Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν πολύ βάρος πρέπει να αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, δεδομένου ότι οι κάθετοι μύες στην κοιλία (ορθοί κοιλιακοί) που ενώνονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωρίσουν πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η χειρουργική επέμβαση

1. Μια τομή ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το υπερβολικό δέρμα και το λίπος από τη μέση και τη χαμηλότερη κοιλία.Συνήθως ο πλαστικός χειρουργός θα κάνει μια μακριά τομή από το ένα κόκαλο ισχίου στο άλλο, ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή. Μια δεύτερη τομή ελευθερώνει τον ομφαλό από τον περιβάλλοντα ιστό. Στη μερική κοιλιοπλαστικη, η τομή είναι πολύ κοντύτερη και ο ομφαλός μπορεί να μην κινηθεί.

2. Το δέρμα χωρίζεται από τον κοιλιακό τοίχωμα μέχρι τα πλευρά. Έπειτα, ο χειρουργός χωρίζει το δέρμα από τον κοιλιακό τοίχωμα μέχρι τα πλευρά και σηκώνει ένα μεγάλο κομμάτι δέρματος για να αποκαλύψει τους κάθετους μυς στην κοιλιά. Αυτοί οι μύες σφίγγονται καθώς τραβιούνται κοντά μεταξύ τους και ράβονται στη νέα θέση τους. Αυτό παρέχει ένα σταθερότερο κοιλιακό τοίχωμα και στενεύει την γραμμή της μέσης.

3. Ο χειρούργος σύρει τους μυς και τον ιστό μεταξύ τους και τους ράβει, στενεύοντας έτσι την γραμμή της μέσης και ενισχύοντας τον κοιλιακό τοίχο.Έπειτα το κομμάτι δέρματος τεντώνεται προς τα κάτω και το περισσευούμενο δέρμα αφαιρείται. Μια νέα οπή κόβεται για τον ομφαλό σας, ο οποίος ράβεται στη θέση του. Τέλος, οι τομές ράβονται, τοποθετούνται γάζες και ένας ή δύο προσωρινοί σωλήνες (παροχετεύσεις) μπορεί να παρεμβληθούν για να στραγγίξει τα υγρά από τη χειρουργημένη περιοχή.

4. Το κοιλιακό δέρμα σύρεται κάτω και αφαιρείται αυτό που περισσεύει. Στην πλήρη κοιλιοπλαστική, ένα νέο άνοιγμα κόβεται για τον ομφαλό. Και οι δύο τομές ράβονται. Στη μερική κοιλιοπλαστική, το δέρμα χωρίζεται μόνο μεταξύ της τομής και του ομφαλού. Αυτό το κομμάτι δέρματος τεντώνεται κάτω, αυτό που περισσεύει αφαιρείται, και το κομμάτι ράβεται στη θέση του.

Όταν τελειώσει η επέμβαση, ο γιατρός θα σας έχει ήδη φορέσει έναν ελαστικό κορσέ, τον οποίο θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί πριν την επέμβαση. Ο κορσές θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία έγινε κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση. Ο κορσές μετά την κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση έχει βαρύνουσα σημασία. Η καλή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στο τελικό καλό αποτέλεσμα. Αυτό, διότι συμπιέζει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά την αναρρόφηση του λίπους, κάνοντάς τα να «κολλήσουν» στο σωστό σημείο. Δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο με το γύψο που βάζει κανείς στο χέρι του όταν το σπάσει.

Τέλος, αν ο γιατρός σας λέει τα πράγματα υπερβολικά εύκολα ίσως δεν θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε. Σαφώς η κοιλιοπλαστική είναι μία επέμβαση που πρέπει να τη βλέπουμε με σοβαρότητα. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες άλλων ατόμων. Αυτό δεν θα σας χρησιμεύσει βέβαια στο να καταλάβατε εάν ο γιατρός είναι καλός ή όχι, διότι ο κάθε γιατρός θα σας δείξει μόνο τα καλά του αποτελέσματα. Θα σας βοηθήσει όμως για να καταλάβετε τι εννοεί αυτός ως καλό αποτέλεσμα.

Η ανάρρωση

Ανάλογα με το βαθμό της χειρουργικής επέμβασης, μπορείτε να εξέλθετε μέσα σε μερικές ώρες ή μπορεί να πρέπει να παραμείνετε νοσηλευμένοι για δύο έως τρεις ημέρες. Στη δεύτερη περίπτωση τοποθετούνται στον ασθενή 2 παροχετεύσεις (σωληνάκια), που παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τη 4η ημέρα και ουροκαθετήρας για ένα 24ωρο. Παραμένει κλινήρης το πρώτο 24ωρο. Η νοσηλεία διαρκεί 1-3 ημέρες, όπου λαμβάνει ενδοφλεβίως αντιβιοτικά και παυσίπονα. Ο ασθενής εξέρχεται, φορώντας ζώνη κοιλίας, με οδηγίες για συνέχιση των αντιβιοτικών από το στόμα για όσο διάστημα θα παραμένουν οι παροχετεύσεις, τις οποίες ο γιατρός ελέγχει καθημερινά.

Κατά την ανάρρωση, οι πόνοι είναι ήπιοι ενώ μερικά παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν (π.χ depon, ponstan, lonarid). Τα ράμματα στον ομφαλό αφαιρούνται την 7η –10η ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφούνται. Ο ασθενής τις πρώτες ημέρες κοιμάται με τα πόδια διπλωμένα στη κοιλιά του, ενθαρύνεται να περπατάει, παρότι είναι δύσκολο γι΄αυτόν στην αρχή να σταθεί όρθιος σε ευθεία. Η ζώνη είναι υποχρεωτική για ένα μήνα και αφαιρείται στον ύπνο μετά τις 10-20 ημέρες.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την καθαριότητά σας και την αλλαγή στις γάζες σας. Αν και δεν θα είστε σε θέση να σταθείτε κατ’ ευθείαν, πρέπει να αρχίσετε να κινείστε το συντομότερο δυνατόν. Για τις πρώτες ημέρες, η κοιλιά σας πιθανώς θα πρηστεί και μπορεί να αισθανθείτε μερικούς πόνους και ταλαιπωρία που μπορούν να ελεγχθούν από φάρμακα.

Μπορεί να σας πάρει δύο εβδομάδες για να αισθανθείτε τελείως καλά. Εάν αρχίσετε με καλή φυσική κατάσταση και ισχυρούς κοιλιακούς μυς, η αποκατάσταση από την κοιλιοπλαστική θα είναι πολύ γρηγορότερη. Συνήθως οι χειρουργημένοι επιστρέφουν στην εργασία μετά από δύο εβδομάδες. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να θεραπευτείτε καλύτερα. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ, πρέπει να αρχίσουν ένα πρόγραμμα άσκησης για να μειώσουν το πάχος, να μικρύνουν την πιθανότητα των θρόμβων αίματος, και να τονώσουν τους μυς τους. Η δυνατή άσκηση, παρόλα αυτά, πρέπει να αποφευχθεί έως ότου μπορείτε να την κάνετε άνετα.

Τα σημάδια σας μπορεί φαινομενικά να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως έξι μηνών καθώς θεραπεύονται, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Μπορεί να χρειαστούν 9-12 μήνες μέχρι οι ουλές να γίνουν ομαλές και λιγότερο κόκκινες, αλλά ποτέ δεν θα γίνουν «αόρατες» αφού γίνεται μια επέμβαση που μοιάζει με την καισαρική τομή. Όμως οι ουλές θα καλύπτονται από το εσώρουχο. Φυσικά η «ποιότητα» της τελικής ουλής εξαρτάται τόσο από τη «τεχνική» του ιατρού (τρόπος συρραφής, αποφυγή υπερβολικού τεντώματος κατά τη συρραφή), όσο και από τη ποιότητα του δέρματος και της επούλωσης του ίδιου του ασθενή. Αν και δεν θα εξαφανιστούν ποτέ εντελώς, τα κοιλιακά σημάδια δεν θα φαίνονται κάτω από τα ρούχα, τα μαγιό και ακόμη και τα string εσώρουχα. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής έχει μια πιο επίπεδη κοιλιά.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία. Το κόστος της κοιλιοπλαστικής κυμαίνεται από 4.500 ευρώ έως 6.500 ευρώ. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον σχεδιασμό των επεμβάσεων.

Οι επιπλοκές

Οι κίνδυνοι και επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν είναι σε γενικές γραμμές κοινές στις επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής.

Οι συνηθέστερη επιπλοκή είναι η συλλογή ορώδους υγρού κάτω από το δερμολιπώδη ιστό της κοιλιάς, εάν η παροχεύτευση αφαιρεθεί γρήγορα, που αντιμετωπίζεται με την εισαγωγή νέας παροχέτευσης για λίγες ακόμα ημέρες ή με παρακεντήσεις.

Πιο σπάνια, είναι δυνατόν να συμβεί μικρή νέκρωση του δέρματος στη περιοχή της τομής, ιδίως στους καπνιστές, τους διαβητικούς και σε όσους έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη επέμβαση στη κοιλιά με τομή πάνω από τον ομφαλό, που συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά και καθυστερεί την επούλωση για μέρες ή βδομάδες. Σπάνια μπορεί να απαιτηθεί δεύτερη επέμβαση για να διορθωθεί μεγαλύτερης έκτασης νέκρωση. Η πιθανότητα να συμβεί αυτή η επιπλοκή περιορίζεται σημαντικά, εφόσον τηρηθούν πιστά εκ μέρους ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού ορισμένες βασικές αρχές στη διενέργεια της επέμβασης, αλλά και εκ μέρους του ασθενούς ορισμένες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Αιμάτωμα, φλεγμονή και φλεβική θρόμβωση αποτελούν επίσης σπάνιες επιπλοκές, για τις οποίες λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν, αλλά ο ασθενής θα πρεπεί να έχει ενημερωθεί διεξοδικά γι αυτές πριν την επέμβαση.

Στις χειρουργικές επιπλοκές περιλαμβάνονται:

•           Επιπλοκές από την αναισθησία
•           Αιμάτωμα.
•           Διαπύηση.
•           Διάσπαση ραφής.
•           Νέκρωση δέρματος.
•           Οροαιματηρή συλλογή.
•           Υπερτροφική ουλή.

Στις αισθητικές επιπλοκές περιλαμβάνονται:

•           Ασύμμετρη ουλή στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα.
•           Ουλή πάνω από τα όρια του εφηβαίου (ορατή έξω από το εσώρουχο ή το μαγιό).
•           Αναδιπλώσεις (πιέτες ή αυτάκια) στα άκρα της ραφής.
•           Ορατή δακτυλιοειδής ουλή γύρω από τον ομφαλό.
•           Ασύμμετρη θέση ομφαλού.

Οι καπνιστές πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα, μιας και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να καθυστερήσει την θεραπεία. Μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ τον κίνδυνο επιπλοκών αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά όσον αφορά το πότε και πώς πρέπει να επανέλθετε στις φυσικές σας δραστηριότητες. Μην εκθέσετε σε πολύ ηλιοφάνεια ή solarium τα σημεία των τομών για έξι μήνες μετά την κοιλιοπλαστική. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσχρωμίες, δηλαδή διαφορετικό χρωματισμό, που συνήθως είναι σκουρόχρωμος.

Εάν, την περίοδο αμέσως μετά την κοιλιοπλαστική, χρειαστεί να κάνετε μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μη μείνετε πάρα πολλές ώρες ακίνητοι. Καλό θα ήταν κάθε μία ή δύο ώρες να κάνετε ένα ελαφρύ βάδισμα. Η πτήση με αεροπλάνο δεν επηρεάζει, αλλά η ακινησία που προϋποθέτουν υπερατλαντικά ταξίδια μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Για να το αντιμετωπίσετε, καλό θα ήταν να κινήστε μέσα στο αεροπλάνο κατά διαστήματα.

Δείτε επίσης