Το πρώτο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β

emvolio miniggitida BΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα εμβόλιο που λέγεται Bexsero και προστατεύει τα παιδιά από μία συχνή και επικίνδυνη μορφή μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς – συνήθως βακτήρια και ιούς, αν και μπορεί να την προκαλέσουν και μύκητες.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως είναι σχετικά ήπια σε σύγκριση με την βακτηριακή, η οποία είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Το εμβόλιο Bexsero είναι το πρώτο που προορίζεται για προστασία από τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ο οποίος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2003-2007 καταγράφονταν ετησίως από 3.406 έως 4.819 κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ευρώπη.

Μινιγγίτιδα Β και C

Αν το υπαίτιο βακτήριο εισέλθει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία η οποία κοστίζει τη ζωή σε έναν στους 10 ασθενείς. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εγκεφαλικές βλάβες και απώλεια της ακοής. Η κυριότερη αιτία βακτηριακής μηνιγγιτιδας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος neisseria meningitides, τα δύο πιο ευρέως διαδεδομένα στελέχη του οποίου είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β και ο μηνιγγιτιδόκοκκος C. Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο C υπάρχει εδώ και χρόνια εμβόλιο, το οποίο είναι ενταγμένο στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών πολλών χωρών (και της Ελλάδας).

Έως τώρα, όμως, δεν υπήρχε ανάλογο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β – και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το εμβόλιο Bexsero, το οποίο εγκρίθηκε για διάθεση από την ηλικία των 2 μηνών. Η έγκριση του νέου εμβολίου θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, διότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς που εκδηλώνουν μηνιγγίτιδα εξαιτίας του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β βιώνουν μακροχρόνιες παρενέργειες. Επιπλέον, από το βακτήριο κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου (έγιναν σε σχεδόν 8.000 εθελοντές), το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό εναντίον της πλειονότητας των στελεχών του μηνιγγιτιδόκοκκου B που κυκλοφορούν.

Δείτε επίσης